Почина доайенът на гайдарите бай Стою

https://www.24chasa.bg/region/article/9270378 www.24chasa.bg
Бай Стою Чонгаров в комитската си носия и с любимата гайда. СНИМКА: Авторът

На 89 години почина доайенът на родопските каба гайди, бай Стою Чонгаров. Гайдарят от смолянското село Бостина бе емблема на оркестър "101 каба гайди". "Той до последно надуваше гайдата и вървеше редом с младите гайдари. Бай Стою, ти завинаги ще останеш в сърцата ни, като добър, ведър, сърцат Човек. Безкрайно много ще ни липсва твоя младежки дух и твоя хумор. Ти си достоен и незабравим. Поклон пред светлата ти памет! Почивай в мир!", написаха в страницата си във Фейсбук от оркестър "101 каба гайди".

Бай Стою беше атракция на оркестъра с бялата си брада, чувството си за хумор, комитска носия, а на сцена задължително пукаше с пищов. Родопчанинът - любимец и на гайдарите, и на публиката, свиреше на гайда от 1959 г., но стана много популярен покрай Роженски събор, тъй като беше на плакатите.

Той е сред първите започнали преди 45 г. в основният състав на оркестърът "100 каба гайди", създаден през 1961 г. от Апостол Кисьов. От тогавашен Роженски събор се заражда уникалния гайдарски състав. "Нито съм учил някой, нито някой ме е учил, то занаят се краде. Това, което съм могъл, съм копирал от старите гайдари", казваше гайдарят.

Стою Чоргаров беше лице на не един от големите Роженски събори, допълва познавачът на фолклора Николай Чапански - както и на гайдарски надсвирвания в Родопите, като Гела, Равногор и други. Прочута беше и наговата стара тепавица в родното му село Бостина, в която се перяха килими, халища и вълна от целия Смоляски регион. Даракът му беше отнесет при едно от наводненията в този край и той тъгуваше много за него, казват съдедите му в село Бостина, от където е и гайдаря на Валя Балканска – Петър Янев.

Фотографии с неговата осанка са запазени от първите Роженски събори в Историческия музей в Смолян, както и в много чуждестрани изложби.