9 медсестри от детски градини, ясли и училища помагат в болницата в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/9277271 www.24chasa.bg
Болницата в Добрич СНИМКА: Архив

Още 7 медицински сестри от детски градини, ясли и училища в Добрич се включват в екипа на болницата, съобщи директорът й д-р Георги Желязков. Те ще работят във вътрешните отделения. Така допълнителните медицински сестри в болницата засега са 9. Все още няма отзовали се лекари от съседни общини. Нужни са поне 5-има, като е добре да са инфекционисти, но при подобна липса на кадри, всеки е добре дошъл - коментира директорът.

Разкритата наскоро реанимация в ковид-сектора в болницата е пълна. Наличните 4 легла са заети. До дни капацитетът на реанимационната част от отделението ще се увеличи с още 2 легла за болни с Ковид-19 в тежко състояние. Заети са 55 от останалите 60 легла в ковид-сектора.

Като безкрайно уморени определи д-р Желязков лекарите в това отделение. Все повече се отразява напрежението и преумората през последните 8 месеца. „В допълнение на това, периодично има и колеги с положителни тестове за коронавирус, което води до карантинирането им и съответно нуждата от заместването от техни колеги и по-голяма натовареност на екипа като цяло. В момента 7 – 8 са положителните за Ковид-19 от медицинския персонал на здравното заведение в Добрич” - уточни директорът.

От община Тервел съобщават, че ще подкрепят медицинските специалисти, които ще изберат да работят в болницата в Добрич, като ги уверяват, че могат да останат и да работят там толкова дълго, колкото е необходимо.

„Готови сме и да разрешим ползването на неплатен отпуск за дълъг период от време на всички медицински специалисти, които желаят и занапред да останат на работа в Добрич” - посочват от общината, като обръщат внимание, че техните колеги от болницата в Добрич, изтощени след дългите месеци безконечни дежурства, без почивни дни, се нуждаят силно от помощта им.