Проф. Братоев: Няма отлагане на метрото в "Овча купел", срокът е до 31 март

https://www.24chasa.bg/region/article/9280535 www.24chasa.bg
СТОЯН БРАТОЕВ СНИМКА: Йордан Симeонов

Няма отлагане за пускането на последните 4 станции от третата линия на метрото в "Овча купел". Срокът е до 31 март. Това заяви пред "24 часа" шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

"От 1 юли започнаха изпитанията на трасето в този участък. Срокът по договора със "Сименс" е 9 месеца. Той изтича в края на март 2021 г. Тоест на този етап не можем да говорим за забавяне в пускането на участъка", обясни проф. Братоев.

Той уточни, че има 3 писма от "Сименс", че заради пандемията и заради това, че имат болни служители, работят с ограничен ресурс.

"Въпреки това хората работят и засега са в срок", добави проф. Братоев.

На 12 и 13 декември обаче осемте станции на третата линия от метрото, които свързват "Красно село" с бул. "Вл. Вазов" ще бъдат затворени.

Причината е, че трябва да се свърже автоматизацията на осемте станции с четирите в "Овча купел".

"Влакчетата ще се движат, но ще са без пътници, защото се налага да спират, да тръгват, да се движат по-бавно и няма как да се спазва график. Всички тези процедури се заснемат и се изпращат след това за сертифициране на софтуера в Германия. За тези дейности е нужно повече време, затова се налага да затворим третата линия. Това ще се случи през уикенда, когато по принцип пътниците в метрото са по-малко", уточни Братоев.