Никулденските символи на Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9282953 www.24chasa.bg

Морски сюжети и гледки надничат от всеки ъгъл в града, тук е единственият морски храм в страната

На 6 декември варненци с най-голямо преклонение честват един от важните православни празници – Никулден, посветен на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Именно поради близостта си с морето Варна и днес е изпъстрена от никулденски архитектурни и културни символи.

Независимо от датата, на която гражданите на Варна отбелязвали този празник през годините, неизменно го свързвали с моряците, рибата на трапезата и храма „Свети Николай“, построен от варненския майстор Янко Костанди в изпълнение на завещанието на родения във Варна одески търговец Параскев Николаев. Църквата е наричана още и Морската, в нея варненските моряци полагат клетва до 1944 г.

Варненските моряци полагат клетва в храма „Свети Николай“ до 1944 година

Храмът е построен с дарението на руския поданик Параскева Николау, родом от Варна.

Веднъж, при едно от пътуванията на Параскева Николау до Одеса, корабът бил застигнат от силна буря. Изплашеният търговец се помолил за помощ на Свети Николай Чудотворец и обещал, че ако стигнат живи и здрави до пристанището, ще вдигне болница и черква в чест на светеца.

Днес паметникът на благодетеля Параскева Николау се намира пред южната фасада на църквата, а образът му е изографисан в притвора. Под красивите колони се намира обелиск, на който пише: „В памет на родолюбеца Парашкева Николов, роден в гр. Варна и живял в гр. Одеса, издигнал на свои средства болница и този храм за поклонение Богу. От благодарното поколение към този, който е почитал и обичал Бога. Вечна му памет. 1866 г. 5. VI.”.

Съгласно неговото завещание той определя сумата от 50 000 рубли, които да се употребят за направата на Църква на името на Свети Никола. Строежът на Храма е започнат през 1859 година и е продължил единадесет години. Според летописа от 1906 г. в Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" служат български свещеници. След смърта на гръцкия митрополит във Варна Поликарп, за негов заместник бил изпратен митрополит Неофит. Това не се понравило на българите - да виждат все още гръцки владици, когато отдавна са свободни. В деня на пристигането на новия митрополит целия град, заедно с дружество "Родолюбец" се събрали в знак на протест. Протестът предизвикал големи размирици. Силно забили камбаните, влезли българите в Храма и свещеник Ст. Ганчев отслужил първия в църквата водосвет на черковнославянски език.

Храмът е на централната улица във Варна. В него се молят на св. Николай не само моряците и техните семейства, но и всички, които обичат и почитат светеца. А на Никулден тук се изсипват стотици варненци за празничната литургия.

Ликът на Свети Николай грее от бронзов барелеф на Морска гара

Историята на този барелеф е крайно любопитна. Пристанището е открито на 18.V.1906 г. от княз Фердинанд. Окончателно е завършено през 1908 г. Вълноломът се състои от две части. Първата е дълга 330 м, основната – 890 м. В края на вълнолома е изграден фар с височина 9,3 м, с бронзов барелеф на княз Фердинанд, който той самият открива заедно с пристанището. През 1951 година барелефът на княз Фердинанд е заменен с гипсов такъв на Георги Димитров, изработен от скулптора Кирил Тодоров. През 1965 година гипсовият барелеф е заменен с бронзов. След 1989 г. е решено барелефът на Георги Димитров да бъде заменен с мозаично пано с лика на св. Николай Чудотворец, покровителя на моряците и рибарите. Проектът е на художника Пламен Монев, а мозайката е изработена от Георги Метаксинов. На 19 декември 1994г е осветена мозайката с лика на свети Николай Чудотворец, закрилник на моряците и рибарите. Мозаечното пано е съставено от няколко хиляди разноцветни камъчета от базалт, гранит, мрамор, смалт и други породи, които имат естествен цвят. Открит е на 6 февруари 1995 година. Вълноломът и Морска гара днес, които от няколко години са модерна зона за отдих и разходки привличат стотици хора и гости на града, а образът на покровителя на моряците е едно от любимото им места за снимки и почит по време на празника.

„Рибаря и златната рибка“ кацнаха в центъра на Варна

Като говорим за морски символи в града от четири години в сърцето на морската столица има друга атракция, свързана с празника Никулден.

Пластика на рибаря и златната рибка краси обновената пешеходна зона на Варна. Тя бе поставена на площадчето със сухите фонтани между бул. „Княз Борис I” и улиците „Михаил Колони” и „Воден”, откъдето минава и един от преките маршрути към морето.

Атрактивната композиция е изваяна майсторски от скулптора проф. Венелин Божидаров, преподавател в катедра "Индустриален дизайн" в ТУ - Варна. Висока е 2,10 м, тежи близо 230 кг., и вече се радва на голям интерес от варненци и туристите в морската столица.

"Подходяща е за Варна като морски град," одобрително кимат минувачите, които не пропускат да си направят и снимка със статуята.

Скулптурата беше изпълнена като част от програмата на Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна за насищане на градското пространство със съвременни произведения на изкуството и знакови монументи, които да оформят своеобразна галерия и музей на открито.

До дни Варна ще има най-модерното рибарско пристанище в страната

Десетките рибари в морския град скоро ще се радват на своята най-нова придобивка. Модернизираното рибарско пристанище Карантината в Аспарухово е един от новите проекти в града, който е на финалната си фаза.

Пристанището ще има достъпен рибен ресторант и уникална панорамна площадка на покрива на триетажната сграда. На пристанището има зони за разходка и отдих. Общата стойност на проекта е 13 737 263 лв., но поради по-ниска оферта при избора на изпълнител средствата са намалени с около 150 000 лв. Пристанището има обходен път по кейовете с ширина 6 метра от всички страни, позволяващ достъп и временно спиране на транспорт, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и др. За посетителите се предвижда пешеходна алея с дължина около 100 метра, широчина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като своеобразно разширение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет. Вече са почти изградени и двете панорамни площадки на Карантината. Проектът дава възможност за създаване на защитена от вълнение, течения и наноси акватория с два сходящи се мола: източен и западен, с противодифракционна шпора.

Ще бъде изграден хелинг, осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на сушата за съхранение или за извършване на ремонтни дейности. Предвидени са два г-образни крана за лесно изваждане на улова, както и място за подход на мобилна цистерна за зареждане на лодките с гориво. Проектираната основна сграда ще бъде със смесено предназначение – обществени, търговски и обслужващи площи. Най-атрактивната част ще бъде покривът на сградата, който ще бъде оформен като амфитеатър, с видимост към морето и града. Кула с вита стълба с височина 18 метра ще осигурява достъп до заведението, до амфитеатъра и площадката.

Според предварителните планове проектът трябва да бъде броени месеци.

Рибарското селище на Траката е предоставена на рибарите още от цар Фердинанд

Водна база Траката или наричана буна 109 е най-старата рибарска лодкостоянка и пристан. Разположена на морския бряг в естествено укритие от вятъра и морското вълнение, което дава нос Св. Георги се използва за домуване на 50 рибарски лодки и съдове. Лодкостоянката е предоставена на рибарите още от цар Фердинанд.