Наградиха ученика от Ловеч, спасил живота на паднал непознат

https://www.24chasa.bg/region/article/9287607 www.24chasa.bg
Седмокласникът от Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч Николай Борисов бе награден за това, че неотдавна с бързи и адекватни действия спаси човешки живот. Снимки община Ловеч

Седмокласникът от Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч Николай Стефанов Борисов бе награден за това, че неотдавна с бързи и адекватни действия спаси човешки живот. Той получи от кмета Корнелия Маринова почетна значка на Община Ловеч, а от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова лаптоп и грамота от министъра.

За Николай имаше и други подаръци от общината, както и грамота от Еленко Начев, началник на РУО-Ловеч. Но най-вече той получи много топли думи и благодарности, като това стана в присъствието на неговите родители - Стефан и Елена Борисови.

Да отбележат достойната постъпка на момчето дойдоха още заместник-кметът на общината Венцислав Христов, директорът на гимназията Венцеслав Георгиев, заместник-директорът Тошко Колев, преподаватели.

Като истинско чудо преди Коледа, което ни прави по-добри - така определи случката кметът Корнелия Маринова. Тя подчерта особената чувствителност на общината към подобни постъпки, като припомни постъпката на ловчанлията Христо Кънчев, който бе отличен в инициативата на "24 часа" "Достойните българи" през 2012 г. Като студент той на 29 август 2011 г. спаси от сигурна смърт две момичета от кърджалийската езикова гимназия, паднали в морето край Созопол. "Понякога човек изпада в беда и нужда от помощ и тези твои качества, които си проявил, са твоето оръжие да бъдеш един добър човек", обърна се кметът към момчето.

Заместник-министърът Таня Михайлова поздрави семейството, че са отгледали и възпитали такова стойностно дете, което ни дава надежда. Тя предаде личните поздравления на министър Красимир Вълчев към момчето. Освен това подчерта, че оценките в училище не винаги са най-важното, важно е и да станеш добър човек.

Заслуженото признание е за постъпката на Николай на 12 ноември т.г. На ул. "Христо Ботев" той се притече на помощ на паднал непознат възрастен мъж. Момчето извика Бърза помощ и оказа първа помощ, което е спасило живота на човека, според лекарите.