Пловдивчани луднаха по коледните играчки на Иван от духано стъкло

https://www.24chasa.bg/region/article/9299588 www.24chasa.bg
Иван Станев има 15 секунди преди да изстине стъклото, за да издуха красива играчка.

Небивал интерес към коледните играчки за елха от духано стъкло проявяват пловдивчани тази година. Това твърди твърди майсторът Иван Станев. Той е засипан с поръчки за над 10 000 бройки, а реално може да произведе 2000.

"Не мога да си обясня този бум с друго, освен че по някакъв начин пандемията е повлияла на хората", разказа пред "24 часа" занаятчията. Той е единственият майстор, който прави изделия от духано стъкло в Пловдив.

От няколко месеца обучава няколко чираци в Социалното предприятие за хора с увреждания към общината. "Напредват относително бързо, но за да се научи човек, са нужни поне три години", категоричен е майсторът.

Иван и неговите помощници предлагат над сто модела - камбанки, ръчно изрисувани елхови топки, снежни човечета, джуджета, снежанки и дядоколедовци, крилати ангелчета и връхчета за коледната елха.
Ателието на Иван Станев прилича на работилницата на Дядо Коледа, а в социалното предприятие работят общо 25 души с различни физически и ментални проблеми. Миналата година те усвояваха шиенето и керамиката и предлагаха свои изделия на коледните базари в града.
Иван създава чудеса от духано стъкло вече над 35 години. Усвоил занаята в бившата ТПК "Марица", където е работил 15 години. Казва, че 15 секунди е времето, с което майсторът разполага, за да "издуха" играчката. След това стъклото изстива, така че се изискват невероятна бързина и прецизност да оформиш фигурката. Стъклената тръба се нагрява при 800 градуса на газовата горелка, изтегля се малка част и с помощта на въртене и издухване се появяват стъклените снежни човеци и Снежанки.

След това с бои за стъкло Иван украсява играчките с избрания от него цвят, добавя брокат за блясък и ги подрежда на изложбените рафтове.