За дни 5-има изградиха инсталация за кислород за болни с COVID в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/9309382 www.24chasa.bg
Дамян Димитров, Кирил Кьовторов и Владимир Владимиров /от ляво на десно/ без колебание решават да помогнат .

Само за девет дни петима приятели свършиха огромна работа и изградиха нова кислородна инсталация в УМБАЛ Бургас, дарявайки труд и материали, за да може инсталацията да захранва с кислород новоразкритите пет COVID отделения, съобщиха от държавната болница.

Звената се намират в терапевтичния корпус на държавната болница, в отделенията по ендокринология, ревматология, вътрешни болести, гастроентерология. Медицинските стандарти не изискват там да има налична кислородна инсталация, необходима в интензивни звена, реанимации и операционни, уточняват от здравното заведение.

Когато тези отделения се трансформират в ковидни, лекарите са изправени пред сериозно предизвикателство. Болните с коронавирус имат дихателна недостатъчност и нужда от кислородно лечение, за да могат да дишат. Към новите звена спешно са изпратени преносими кислородни бутилки и специални апарати – кислородни концентратори, които са мобилни и извличат кислород от въздуха. Дарители също осигуряват апарати. Това спасява положението, но не е достатъчно и силно напряга работата на медиците. В този момент с ръководството на болницата се свързва бургазлията Владимир Владимиров. Научил за тежката ситуация от свои приятели – лекари и медицински сестри и пожелал да помогне с разширението на кислородната инсталация.

„Смятахме, че е нужно да направим само допълнителни разклонения, но се оказа, че трябва да изградим паралелна, втора инсталация, тъй като съществуващата не е проектирана за такива нужди и няма да има добро налягане“, обяснява Владимир. Приятелите му Кирил Кьовторов и Дамян Димитров без колебание решават да помогнат и да се впуснат в това „приключение“. Кирил е водолаз и отлично знае какво е да останеш без кислород и да не можеш да дишаш. И тримата се занимават със заваръчни дейности и считат, че с помощта на други приятели и партньори ще успеят да се справят.

Сложната инсталация изисква сериозни инженерни изчисления, специфични материали и висококвалифициран труд. Най-тежко се оказва прокарването на трасето през тунел с диаметър по-малък от метър и с дължина 23 метра, в който трябва да влезе и работи човек. Това се прави, за да не се разкопава дворът на болницата, което пък би попречило на линейките, разказват от здравното заведение.

„Бяхме непрестанно в болницата. Надграждахме, влизахме в нови дилеми, решавахме ги. Нямахме право да чакаме седмици, когато хората горе не могат да дишат“,  добавя Владимир Владимиров.

В пълно защитно облекло мъжете работят непрестанно. Подкрепят ги и фирми, които  осигуряват материали. „Всички тези хора работиха и в неделя за нас, отваряха складове, правеха доставки за ден от други градове, носиха ни храна“, разказва Кирил Кьовторов. "Докато бях в отделенията видях пълната всеотдайност на всички лекари и медицински сестри, благодарим им за всичко, което правят за болните", споделя той.

Така за девет дни  доброволците успяват да направят нов газопровод, който обхваща 10-те етажа, разклоненията по етажите и етажните табла. Остава само да се свържат стаите и всяко легло, което в момента се извършва със собствени служители и средства на болницата.

Дарените материали и труд имат голяма финансова стойност, но желанието и всеотдайността, с което тези мъже помагат в този момент, са безценни, казват от ръководството на УМБАЛ Бургас и заедно с всички медици, които работят на първа линия,  изказват своята голяма благодарност към Владимир, Кирил и Дамян, както и към техните колеги и партньори.