Искат постоянен арест за 18-годишния, откраднал и преобрънал тир в Бургас (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/9309736 www.24chasa.bg
След преследване по улиците на Бургас тирът, натоварен с 23 г. ламинат, се преобърна на кръстовището край хотел "Мираж".

През 2017 г. малолетният Янко Йорданов извършва два грабежа,  осъден е на пробация

Районната прокуратура в Бургас внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 18-годишния Янко Йорданов от Средец, който открадна тир и го преобърна, блокирайки възлово кръстовище в морския град, научи 24 часа току що. Очаква се делото да се гледа в съда днес следобед. От съда току що потвърдиха за 24 часа, но уточниха, че заради мерките за безопасност, свързани с коронавируса, обвиняемият няма да присъства, а ще се включи чрез видеоконферентна връзка от ареста.

До момента Йорданов бе в ареста с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Обвиненият в кражба на моторно превозно средство не дава обяснения, уточни наблюдаващият прокурор Зоринца Щърбева.

18-годишният младеж от Средец е стар познайник на полицията, но освен, че е разследван за дребни кражби, в досието си има и присъда за грабеж. Проверка на "24 часа" показа, че между 21 и 25 март Янко отнел мобилен телефон от момче и дамска чанта от жена, като и в двата случая използвал сила и заплахи. Година по-късно все още непълнолетният Йорданов е осъден на пробация.

В хода на разследването на дръзката кражба на тира е установено, че камионът е бил оставен отключен на паркинг до завод за дървопреработка в Бургас. Ключовете  били в жабката, от където крадецът ги е взел и запалил тежката машина. Най-вероятно момчето е знаело къде шофьорът на тира държи ключовете, защото е познавал брата на собственика на камиона. Дори първоначално пред полицаите Янко твърдял, че получил позволение да спи в кабината на тира.

Среднощният екшън, разминал се като по чудо без пострадали, започнал около полунощ на 9 декември, когато тирът е засечен да криволичи в еднопосочна улица в к-с „Изгрев“. Полицейски патрул подал сигнал със стоп-палка, но вместо да спре, камионът продължил по ул.“Д.Димов“. Патрулката го последвала, а тирът навлязъл в к-с „Лазур“. От бул. „Демокрация“ продължил по ул.“Дунав“ и с десен завой се прехвърлил по бул. „Стефан Стамболов“, в посока София.

В гонката се включили осем патрулки, които следвали камиона през града. В района на кръговото кръстовище до хотел „Мираж“, движейки се с висока скорост по мокрия асфалт, тирът поднесъл и при десен завой се преобърнал на платното. 18-годишният Янко бил изваден невредим.