Спасеният от ученика Николай Борисов е известен ловешки учител

https://www.24chasa.bg/region/article/9328371 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Ученикът Николай Борисов със своите бързи и адекватни действия е спасил живота на известния ловешки учител Любен Коларов (93 г.).

Това стана ясно от издирване на Община Ловеч. Постъпката на Николай беше широко отразена от медиите, той получи почетна значка на Общината и грамота и подарък от МОН.

Случката бе на 12 ноември, когато Николай вижда как възрастен мъж пада на улицата, оказва му първа помощ и вика кола на "Спешна помощ". Пристигналият с линейката Ферад Ферадов констатирал, че ученикът с действията си е спасил живота на човека.

Учителят по музика Любен Коларов, споделя по телефона, че след падането дни наред не е ставал от легло. Той разказва какво си спомня от онзи ден.

"Тогава бях тръгнал към аптеката и близо до ул. "Христо Ботев" паднах. Не знам какво ми е станало. Свестих се в болницата. От падането още имам голям белег на челото. Прилоша ми изведнъж. Много съм благодарен на това момче, което не познавам. Не го и запомних, защото съм припаднал.

Като учител аз съм възпитавал моите ученици винаги да се притичват на помощ. Радвам се, че днес има такива хора. Благодаря още веднъж - на него и на семейството му, че са го възпитали. Ние със съпругата сме много стари и болни, понякога имаме нужда от помощ. Да са живи и здрави младите!", реди развълнуваният пенсионер.

Любен Коларов е известен като основател на първия тамбурашки оркестър в Ловеч. Преди три години, по повод неговата 90-годишнина, бяха припомнени някои факти от живота му. По-зрялото поколение го помни като онзи учител по музика, който дълги години водеше музиката на вече несъществуващото начално училище "Проф. Иширков". Децата правеха силно впечатление не само с вдъхновените си изпълнения, но и с хубавите ботевски униформи. Оркестърът участваше във всички по-големи събития и състезания в Ловеч през 70-те и 80-те години на миналия век.