БСП се разграничава от решението на пернишкия кмет за по-висока такса смет

https://www.24chasa.bg/region/article/9336278 www.24chasa.bg
Кметът на Перник Станислав Владимиров СНИМКА: Архив

По предложение на Станислав Владимиров таксата смет се вдига с 800%

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от поредното решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в противоречие със социалната политика на партията и предизборната платформа за местни избори. Каквото от БСП се обещава в опозиция, трябва да се изпълнява и в управление, се казва в съобщение на пресцентъра на БСП. 

По предложение на кмета е увеличена такса смет в селата от 2,5 промила на 19,6, което представлява близо 800%. За нас това е недопустим ръст и особено в сегашния момент на криза и увеличаваща се бедност.

Такова увеличение е и неефективно. То само ще направи несъбираемостта на задължения към общината още по-голяма поради невъзможността на хората да ги платят. То не почива и на законова логика. Новата такса смет би трябвало да отчита 6,5 % ръст на минималната работна заплата и отчисленията по чл. 60-64 от Закона за отпадъците.

Подобни действия са в разрез с политиката, която БСП винаги сме отстоявали - за социална солидарност и подкрепа на нуждаещите се. Категорично се разграничаваме от тях и настояваме решението да бъде преразгледано.

Позиция на ИБ на НС на БСП е приета след сигнали от жители на селата от община Перник на 18.12.2020 г.