Великотърновски деца помагат на училището по изкуства в Русаля

https://www.24chasa.bg/region/article/9337605 www.24chasa.bg
В училището по изкуства и занаяти се грижат за даровити бедни деца
В училището по изкуства и занаяти се грижат за даровити бедни деца СНИМКА: Дима Максимова

"Деца рисуват за деца“, това е мотото на кампанията, с която ученици от Велико Търново, искат да помогнат на своите връстници от Училище по изкуства и занаяти "Димитър Екимов", село Русаля. В частното училище интернат учат и живеят даровити бедни деца.

Иниативата в навечерието на Коледа е  вдъхновена от известният преподавател по музика в ОУ"Св. Патриарх Евтимий" Добрин Пелтеков. Подкрепа намира от фондация „Ген. Протогеров“, учители по изобразително изкуство, български език и литература, професионален фотограф и ИТ специалист.

Първите, които се включват, са учителите по изобразително изкуство и български език и литература от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ - Наталия Стоянова-Карапенчева и Даниела Узунова. Талантливи ученици, рисуващи с любов и вдъхновение, даряват своите рисунки за набиране на средства. С тях ще помогнат за развитието на уменията на своите връстници от училището по изкуства и занаяти в с. Русаля.

В реализацията на идеята се включва Галя Николова - художник, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател - която заедно със своите ученици дарява десетки рисунки и картини. Към някои от рисунките има видео, в което участват ученици от Музикална училищна телевизия – МУТВ. Те изготвят рекламното видео, подбират подходяща музика и придават глас на текстовете към рисунките, написани от техни съученици.

Известният английски фотограф Тим Клинч, който живее в село Миндя, дигитализира творбите, а със своите знания и голяма помощ за изграждането на сайта съдейства Аделина Низамова от София. В осъществяването на кампанията се включва и фондация „Ген. Протогеров“ със своя опит и ресурс.

Виртуалната изложба-базар може да се посети на „Сайт за доброта“ на адрес http://charity.misterj.eu от 21 декември 2020 година.