Каракачанов: Всичките ни видове въоръжени сили се модернизират

https://www.24chasa.bg/novini/article/9339179 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Министерство на отбраната

„Няма вид въоръжена сила, за която в последните три години да не са предприети действия за модернизация и превъоръжаване“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 21 декември, по време на посещението си в завод „ТЕРЕМ – ХАН КРУМ“ в Търговище, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Заедно с него производствената база на предприятието разгледаха министър-председателят Бойко Борисов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. 

„Всички авиационни платформи – Ми-17, Ми-24, Су-25, Миг-29, Л- 39, през тези четири години преминаха ремонт, възстановяване, някои и модернизация. Сключена бе сделката за закупуване на осем нови самолета Ф -16 БЛОК – 70. Във ВМС бяха придобити два кораба – минни ловци, сключен бе договорът за два нови модулни патрулни кораба. Водим разговори за придобиване на една или две подводници. Наскоро бе подписан договорът за 98 машини за Съвместното командване на специалните операции, а преди броени дни - и договорът за модернизацията на танковете – Т-72, който ще бъде извършен в „ТЕРЕМ-ХАН КРУМ“ – Търговище“, каза още министър Каракачанов и заяви, че до края на мандата ще бъде довършен и проектът за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски.

Каракачанов: Всичките ни видове въоръжени сили се модернизират

Министърът подчерта, че основният стремеж при реализацията на всички модернизационни проекти е работата да се извършва от български фирми: „Така средствата, които българският данъкоплатец отделя за отбрана, остават в България. Изграждането на двата модулни патрулни кораба ще бъде извършено в българска корабостроителница. Двата минни ловци ще бъдат ремонтирани също у нас – в „ТЕРЕМ – КРЗ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ-Варна“, новите машини за Специалните сили ще се произвеждат в българска фирма – „Самел -90“.

Каракачанов: Всичките ни видове въоръжени сили се модернизират

Министърът на отбраната припомни, че за последните три години възнагражденията в армията са повишени четири пъти, като сумарното увеличение на заплатите е 48%. „Направихме не малко и продължаваме напред“, каза министър Каракачанов.

Когато имаме разбирателство и консенсус между политическото и военното ръководство, и ръководството на нашите военно-ремонтни заводи и отбранителна промишленост, може да постигнем много. Българската военна индустрия се разви, инвестира, непрекъснато се усъвършенства. Крайно време е Българската армия да стане основен потребител на нашата отбранителна промишленост“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той изтъкна, че ръководството на Българската армия, заедно с командирите на видовете Въоръжени сили, прави редовни посещения в основните производствени мощности на Министерството на отбраната и на българската отбранителна промишленост, за да намери най-ефективните и ефикасни начини да се повишат отбранителните способности на приемлива цена и при създаване на работни места за националната икономика.

„Черно море е от особена важност и непрекъснато се повишава неговата значимост по отношение на сигурността. България трябва да е готова да отстоява своя суверенитет“, подчерта началникът на отбраната. Ето защо той отличи важността на подписания договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС с немската компания „Люрсен“, по който двата кораба ще бъдат изцяло построени у нас.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поясни, че при проекта за модернизация на танковете Т-72 важен е фактът, че със сравнително малко вложени средства се получават много нови възможности за основния танк, използван в Сухопътните войски. „Новите способности категорично са добри, сроковете ни удовлетворяват. Надяваме се, че процесът няма да завърши с модернизацията само на тези 44 танка, за които бе подписан договор, а и с останалите“, посочи той и допълни: „В Командването на Сухопътните войски сме доволни от това, че с ръководството на „ТЕРЕМ“ в последните две години създадохме много добри работни взаимоотношения. Надяваме се тази традиция да продължи: Средствата, предвидени за модернизация, да остават в България, да бъде ангажирана българската отбранителна индустрия, защото този потенциал е важен за нас“.