Съюзът на артистите се обяви срещу културната реформа на кмета на Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/9340709 www.24chasa.bg
Председателят на САБ Христо Мутафчиев, предприе действия в подкрепа на екипа на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник.

Преди дни и Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция срещу намерението на Станислав Владимиров да реформира финансирането на културните структури в града

Председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев, предприе действия в подкрепа на екипа на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник. В разговор с Димитър Колев – председател на Общинския съвет в града, бяха обсъдени проблемите, пред които е изправена местната власт по отношение на културните си структури. Това съобщават на страницата си от Съюза на артистите в България.

,,Съюзът на артистите в България изразява категорична позиция срещу съкращаването на служителите на театъра, особено в периода на извънредното положение, в което се намираме.

Съзнаваме необходимостта от извършване на спешна реформа и оптимизиране на цялостната културна дейност в общината, но се противопоставяме срещу освобождаването на професионалистите – актьори и служители на театъра, защото реформирането е интелектуален процес, а не рязко и прибързано действие, което води само до унищожаване на човешки съдби. В първите работни дни след Новата година ще водим диалог с ръководството на общината и с други представители на местната власт, за да ги убедим, че трябва да се погрижат по-скоро за съставянето на ясна стратегия за оздравяването и стабилизирането на културните си институти, отколкото за обезличаването им. Извършена правилно, подобна стратегия би довела и до желаното оптимизиране на разходите.“ Това е споделил с представителите на Община Перник председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Позицията му е по повод предложената от кмета на града Станислав Владимиров реформа в сферата на културата, която ще засегне художествени колективи и състави, чиято издръжка, в т.ч. заплати и осигуровки, е от бюджета на общината.

Срещу това намерение в края на миналата седмица с нарочна позиция излезе и ръководството на БСП - партията на кмета. "Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история, се казва в позицията на Изпълнителното бюро. То определи позицията на кмета като "обидна" и "недопустима" спрямо културните дейци и настоя тя да бъде преразгледана.