Митрополит Йоан: От изпитанието на пандемията трябва да излезем по-добри и повече жертвоготовни

https://www.24chasa.bg/region/article/9350286 www.24chasa.bg
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Подобно на всяко друго изпитание и това на пандемията ще отмине и дълбоко в себе си знаем, че от него ще излезем по-силни и по-мъдри, но трябва да излезем от него и по-добри, повече жертвоготовни, повече християни, каза в Рождественското си послание Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предава БТА.

Той посочи, че заради пандемията, сполетяла света, поводите за радост през годината не са били много, а около нас е пълно с много страдание, болка и смърт. Въпреки всичко днес Църквата отново призовава към радост, посочи владиката. Той допълни, че тази радост, която Рождеството на Христа Иисуса донася в нашия свят, е от съвсем различен порядък в сравнение с малките и суетни земни радости. По думите му тя е светла и неизменна, отвъд измеренията на преходното. Владиката благослови тази радост да съпътства хората и през настъпващото Новолетие, и през всички дни и години на земния им живот, като подсеща, че в трудностите и изпитанията не сме сами и не трябва да сме безнадеждни или отчаяни, защото с нас е Бог.

"Пред нас днес е подвигът на десетки и стотици лекари и медицински служители, които отдават силите и рискуват живота си за своите ближни - сега те са добрите примери за обществото и от тях следва да се поучим именно на християнска любов и християнско отношение към живота", каза още митрополит Йоан. Той призова хората да се молят на Господ да дарува на медиците здраве и сили, както и да подкрепя свещениците и монасите да изпълняват достойно своя пастирски дълг.

Нека посрещнем празника на Рождество Христово с чиста вяра и непомрачена надежда, като сторим място на Божия Син в нашите сърца и се стараем да се уподобяваме на него и на неговата жертвена любов към нас и към целия свят, обобщи митрополит Йоан.