Борисов: В цялата страна се реконструират язовири (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9356320 www.24chasa.bg

Премиерът Бойко Борисов инспектира язовира в района на с. Мещица, област Перник. По думите му това е бил един от опасните язовири.

Заедно с премиера е и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Борисов изтъкна, че в цялата страна се реконструират част от язовирите, за да се подобри техническото им състояние и да се осигури безопасността на хората. "Сега е суша, имаме години с наводнения, а тези язовири са като буфери", подчерта премиерът Борисов.

На място увериха премиера, че ремонтът на язовира ще е готов през януари.

Модернизацията на контролната измервателна система на водоема се осъществява чрез поставяне на индикатор за нивото на водата, метеорологична станция, пиезометри за водно налягане и инклинометри. Това ще позволи изграждане на система за ранно предупреждение, която ще включва дистанционно наблюдение на водното ниво, деформации, филтрация по стената, валежи, температура на въздуха и скорост на вятъра.

Към настоящия момент в страната се ремонтират 90 водоема от фирма "Монтажи" към Министерството на икономиката, от които 15 язовира са вече готови. В края на януари се очаква да приключи реконструкцията на още 30-40 водоема в цялата страна.

По време на посещението в района стана ясно, че язовир "Студена" е достатъчно пълен в момента.