Спасители на крак заради изгубени туристи в района на Раздела

https://www.24chasa.bg/region/article/9367830 www.24chasa.bg
Спасителна служба Снимка: Архив

Изключително тежка акция по спасяване на изгубени туристи стартира тази вечер, пише zadupnitsa.com. Сигнал е подаден от британски номер.

„На хижата на Седемте езера сме за посрещане на новата година. Преди минути разбрахме, че е подаден сигнал за помощ от бедстващи в района на Раздела. От това което чухме, сигналът е през английски номер, явно са от Острова, но не разбрахме колко човека са, а и спасителят веднага тръгна. Само каза, че и колегите му от Дупница ще се организират и поемат нагоре. Времето не е никак хубаво тук и ще е кошмар. Нищо добро не чака спасители и бедстващите, като знаем къде е Раздела“, разказа читател.

От ПСС-Дупница засега няма информация. Не е ясно колко човека са бедстващи, как са екипирани, както и за броя доброволци от ПСС, които ще зарежат приятели и семейства, за да потеглят към Паничище.

Поне 3 часа ще им трябва, за да стигнат до хижата, като от Паничище до изходната позиция ще се придвижват пеш, което ще им коства излишна умора, още повече, че им предстои след това още поне 5-6 часа до района с изгубените.

Времето в планината е лошо, вали сняг и има виелица. Не е осъществена връзка с туристите, не е ясно дали са добре екипирани.

Планински спасители обмислят рано сутринта да проведат спасителна акция. В района обаче няма обхват и не е ясно местоположението на бедстващите.