Мъгла и бурен вятър върнаха спасителите, тръгнали за тялото на загиналия в Балкана

https://www.24chasa.bg/region/article/9372525 www.24chasa.bg
Над 11 часа продължи операцията на планинските спасители в Балкана. Снимка: Планинска спасителна служба

Планинските спасители, които тръгнаха да приберат тялото на загиналия северно от връх Ботев в Стара планина турист, са се върнали заради опасните условия.

Това съобщи пред „24 часа“ шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

“Групата е съставена от 12 спасители от Сопот, Карлово и Калофер. В момента горе всичко е заледено, има гъста мъгла и бурен вятър. Върнаха се обратно, тъй като няма смисъл да рискуваме здравето на спасителите при положение, че знаем, че отиваме за труп. Според прогнозата времето ще се оправи след два дни и тогава ще стартираме операцията”, допълни Нешев.

Вчера в Северния Балкан се случиха 4 инцидента с туристи, а мъж загина, след като се подхлъзнал и паднал в района на връх Жълтец.

При единия от инцидентите спасителите проведоха операция в продължение на над 11 часа, за да избавят бедстващи планинари.

Трима от пострадалите са в добро състояние, научи "24 часа". Двама от тях са постъпили с политравми в ловешката болница два часа след полунощ. Третият пострадал е бил прегледан в болницата в Троян, състоянието му било добро и му позволили да си тръгне.