Дядо Николай към пловдивчани: Със страх не се лекува никоя болест (снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/9381923 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева дойде в Пловдив за освещаването на бойните знамена. Снимки: Руслан Йорданов

С камбанен звън започна освещаването на бойните знамена от пловдивския митрополит Николай за Богоявление. Той пристигна в храма "Света Богородица" от Кърджали заедно с Цвета Караянчева, Здравко Димитров и ген. Явор Матеев. Шефката на парламента приветства с "Честит празник!" кмета на район "Тракия" Костадин Димитров и събралите се първенци на града. 

Строя прие ген. Матеев, който рапортува на Караянчева, че представителните формирования на пловдивския гарнизон са строени за Богоявление. После парламентарната шефка поздрави наредените офицери, сержанти и войници. Прозвуча химнът. 

Службата води митрополит Николай, присъства и игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

"В този ден християнските сърца възкликват към Бога. В този ден ние благодарим на Него, на лекарите, на Господ Исус Христос, който изцерява всяка болест. Никога Българската православна църква не е спирала да се моли за армията и войниците. Те бдят на своя пост да пазят Отечеството, мира и труда на хората. Със страх не се лекува никоя болест, а с вяра в Бога", каза митрополитът. Прозвуча "Многая лета".

След освещаване на знамената шествието, водено от военния духов оркестър, се отправя към брега на река Марица, където ще бъде хвърлен кръстът.