Глобяват 1000 лева кмета на Калофер за мъжкото хоро в Тунджа

https://www.24chasa.bg/region/article/9382849 www.24chasa.bg
Дани Каназирева

Акт на кмета на Калофер Румен Стоянов в размер на 1000 лева ще бъде съставен за неспазване на противоепидемичните мерки по време на ритуала.

Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която е шеф на щаба. "Кметовете са тези, които следят за спазване на заповедта на здравния министър и създават съответната организация. За съжаление по време на ритуала тази сутрин видяхме липса на дистанция и неносене на маски", каза Каназирева. Тя посочи, че всеки кмет знае какви публични мероприятия ще се провеждат на територията му. Те трябва да са организирани така, че да няма масово струпване", допълни още Каназирева.

По думите й ще бъде извършена проверка и ако се докаже, че администрацията на Стоянов е организирала т.г. мъжкото хоро, то тогава на самата нея ще бъде написан акт за 2000 лева. "Кметът обаче отрича екипът му да е организирал събитието", уточни областната управителка.

Румен Стоянов
Румен Стоянов

И допълни, че за разлика от Калофер в Пловдив са били спазени всички мерки по хвърлянето на кръста в река Марица. "Направени бяха 68 бързи антигенни тестове на участниците в ритуала. Всички бяха отрицателни и едва тогава бяха допуснати да се хвърлят в реката. Това не го видяхме в града на Ботев. Там нямаше дистанция, нямаше мерки", обясни Каназирева. По думите й община Пловдив създала добра организация - раздавали се маски на тези, които нямали. 

Според областния управител в момента тече проверка на РЗИ-Пловдив и полицията относно нарушения на участващите в ритуала в Калофер.

Преди решението за санкцията самият Румен Стоянов коментира, че е готов да я понесе.