Пловдивска ирландка триумфира на Еврофеста по цигулка в Прага

https://www.24chasa.bg/region/article/9384178 www.24chasa.bg
Ева-Фей Мак Гонегал Снимка: Авторът

Младата пловдивска музикантка Ева-Фей Мак Гонегал спечели Гран При по цигулка на Еврофеста в Прага. Талантливата десетокласничка от Музикалното училище изсвири един от най-трудните цигулкови концерти - този на Брух в сол минор.

С изпълнението си Ева-Фей е впечатлила журито, съставено от мастити преподаватели от консерваториите във Виена и Прага. И надви конкуренцията на млади музиканти от цяла Европа и Азия на възраст от 7 до 27 години.

Ева-Фей заедно с по-голямата си сестра Мейв-Ашлинг и брат си Камен-Бренос създадоха бандата „Конгал“ ("Congail"), която вече трупа популярност на музикалните сцени под тепетата.

Тримата казват за себе си: „Ние сме ирландци- филибелии, понеже баща ни е ирландец, а мама – пловдивчанка“.

Занимават се с класическа музика. Мейв свири на арфа и учи в Националната музикална академия в София, а Бренос тази година завършва паралелно пловдивското и виенското музикално училище "Бах".

Името на тяхната група – Конгал, идва от келтския бог на Хаоса, който е и в основата на фамилното им име - едно от най-старите в Ирландия.

Текстовете на песните им са предимно повлияни от келтската митология, а някои имат социален характер.

Бандата претърпява няколко смени на състав, докато накрая не намират музикалните си съмишленици - Флейтиста на Сахата - Явор Ангелов, и Тътена от Родопите - Дани Пържанов (барабани, маракаси и всичко, що думка).

“Музикалните вдъхновения на “Конгал“ са многобройни и разнообразни, като се започне от григориански хорали, бароковата музика на Телеман и Марчело, минаваме през Мануел де Файя, Шостакович и Пиацола.

Не трябва да се забравя джаз музиката (особено важна за контрабасиста Бренос-Камен) - Луис Армстронг, Елла, Чарлз Мингъс и други”, разказва Мейв-Ашлинг.

В свободното си време под уличните лампи в Пловдив членовете на “Конгал“ танцуват под звуците на рок енд рол и блус от 50-те, пънк (“Clash”, “Dead Kennedys”, “Контрол”) и ирландско (“Pogues$)а също и “Jethro Tull”. Бренос обожава обожава “Замунда банана бенд”.

Най-малката сестра - Ева-Фей, пък с усмивка признава, че в свободното си се занимава с тъмна магия (заедно със сестра си Мейв), рисуване и шматкане по пловдивските улици.

Следващата седмица групата издава първия си миниалбум (EP) - “Bamboozoo the mouse”. Групата използва както акустични инструменти (виола, цигулка, контрабас, флейта, арфа, перкусии), така и електрически.

„Последната ни песен “Commedia del Filibe” е специална песен за децата на Пловдив. Само те могат да я разберат”, допълва Мейв-Ашлинг.

Тя е съчинила парчето, след като напуска родния си град и изпитва това, което само “една чайче или гаменче с китара - филибелийче може да разбере”.

„Конгал“ вече са планирали и първата си изява след края на локдауна – те ще изнесат концерт във Велико Търново на 11 април.