Чая заля пътя за Крумово, спряха движението

https://www.24chasa.bg/region/article/9404043 www.24chasa.bg

Река Чая излезе от коритото си следобед и заля пътя за Крумово под жп надлеза Ягодово-Катуница. Движението е спряно, съобщиха от областната управа.

Предприемат се мерки, като на мястото са екипи от РД“ Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицията.

Към този час нивото на река Марица след обилните валежи е повишено, но е далеч под критичната точка.

За момента единствено в две населени места – с. Крушево, община Първомай и с. Болярино, община Раковски, отводнителните канали са достигнали своя максимум и се следи ежечасно нивото им.

Язовирите и реките на територията на цялата Пловдивска област продължава стриктно се наблюдават. 

Обстановката с големите язовири на територията на областта към момента е под контрол. Пикът на максималния приток вода към язовирите от каскада Доспат –Въча е достигнат по обед и се очаква в следващите часове намаляване на постъпващата в язовир Цанков камък вода. В язовир Въча към момента има още 15,6 мил. куб. м. свободен обем, който е достатъчен да поеме постъпващата вода занапред.

Малките язовири, стопанисвани от общините в областта, имат достатъчно свободен обем, като само тези в община Карлово са 65% запълнени.

Язовирите на Напоителни системи също имат големи свободни обеми. Това са Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица - няма риск от преливане.