Река Велека прелива и наводни пътя Ахтопол - Резово

https://www.24chasa.bg/region/article/9405883 www.24chasa.bg
Владимир Крумо.СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Временно движението по път III-9901 Царево – Резово в участъка Ахтопол – Резово е ограничено поради преливане на р. Велека и наводнено пътно платно. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

„Река Велека е вдигнала много нивото си след падналите дъждове и в прехвърлила над моста. Няма опасност там. Имаме изпратени екипи, които да следят и да преценят кога да пропуснат преминаващите автомобили“, обясни зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов пред БНР.

Обстановката в района на област Бургас започва да се нормализира.

Сходна е ситуацията около кръстовището със село Дебелт, по данни на бургаската полиция. Преминаването е невъзможно заради липса на отток на водата. Има аварирали автомобили. За обходен маршрут препоръчват пътя между Константиново, Русокастро, Дюлево и Средец.

Пътят между селата Димчево и Присад временно е затворен, съобщиха от Община Бургас. Причината е преливане на язовир Мандра в района.

Крумов уточни, че вече са проходими останалите пътища в областта, които вчера бяха затворени.

Критично е било състоянието на 3 язовира в района на средецкото село Зорница. „Изпратихме на място тежка машина, която да бъде в готовност, ако нивото на язовира продължи да се покачва, за да може да разшири преливника, за да не се получат преливания и скъсвания на стени. Постепенно видяхме, че нивото на водата в язовира започна да спада“, обясни той. Вече няма опасност от преливане на Хур дере, въпреки че язовирът е пълен.

„Има една хубава новина. С оглед на падналите дъждове нивото на язовир Камчия се е покачило многократно. За последните четири дни количеството вода, което е влязло, е влязло, да за да ни стигне за 3 месеца през лятото“, допълни зам.-областният управител.

Остава обявеното частично бедствено положение на три места в областта - в района на село Равадиново, на селата Загорци и Извор, както и на средцкото село Зорница. „Предстои да се направят огледи, където има щети, да се опишат в протоколи и да започне подпомагането на населението, което е пострадало“, посочи Крумов.