Обзор излиза на референдум дали да се отдели от Несебър и да стане община

https://www.24chasa.bg/region/article/9406502 www.24chasa.bg
Община Несебър постоянно инвестира в облагородяването на Обзор, който сега реши да се отделя.

"Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор, състояща се от населените места - гр. Обзор, с. Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово, с. Козница" е въпросът, на който жители на тези населени места ще отговарят на местен референдум. Той е насрочен за 28 февруари и е първият от подобен род на територията на областта. До свикването на референдума се стигна след искане от страна на местен инициативен комитет, който поиска отделянето на Обзор от Несебър.

След подписката от инициаторите в рамките на месец юристите на Областна администрация провериха законосъобразността на постъпилото искане и предложиха на общинския съвет в Несебър да вземе решение. Местният парламент гласува против референдума.

Въпреки това с цел охраняване на обществения интерес, а именно да не бъде осуетено упражняването на правото на местен референдум, законът предвижда изрично алтернативен вариант – насрочване от страна на областен управител", обясни държавният наместник Вълчо Чолаков, който насрочи референдума. Организационно – техническата подготовка, както й разходите за провеждането му, са ангажимент на Община Несебър.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и с „да” са отговорили повече от половината от участвалите в референдума. При положителен вот на избирателите областният управител в двуседмичен срок внася доклад в Министерски съвет, уточниха от областна администрация в Бургас.