Шестима и доста животни евакуирани от наводнени къщи край Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/9407856 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ОДМВР-БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка през вчерашния ден, свързана с валежи от дъжд и сняг на територията на област Благоевград в ОДМВР-Благоевград са получени 17 сигнала, на които полицейските служители са отреагирали. Служители на 02 РУ – Благоевград и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград са се отзовали на сигнал за наводнени къщи в района на полигона в местността „Козлодуй“ в Благоевград от навлязлата в дворовете им вода от река Струма. На място е пристигнал и екип на РСПБЗН – Благоевград, като са извършени спасителни действия и е оказана помощ на петима граждани, които са евакуирани.

След получен сигнал от РСПБЗН – Благоевград за оказване на съдействие на гражданин, намиращ се в постройка на втория бараж на река Струма, който отказва да бъде евакуиран на място са изпратени сформирани екипи от служители на 02 РУ – Благоевград, служители от сектор „Специални тактически действия“, служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Благоевград и два екипа на РСПБЗН – Благоевград. С помощта на плавателен съд тип лодка, от служители на сектор СТД при ОД МВР – Благоевград мъжът е изведен с цел запазване на живота му, като същият е задържан за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 3 от ЗМВР. След евакуирането на лицето от постройката му са евакуирани и намиращите се вътре животни.

В обедните часове на деня, сигнал за свлачище на пътното платно в района на парк „Бачиново“ е обслужен от екип на 02 РУ – Благоевград и екип на сектор „Пътна полиция“, които отговаряха за безопасността на движение в района.

Шестима и доста животни евакуирани от наводнени къщи край Благоевград

Свлачище на път II-19 на 3 км. от с. Буково наложи екип на „Пътна полиция“ да спре движението на ППС и да създаде организация за пренасочване на водачите през местността „Попови ливади“. Полицейски екип от „Охранителна полиция“ при РУ – Гоце Делчев патрулираше на разклона за с. Господинци, като съдействаше и насочваше водачите през обходни маршрути.

Шестима и доста животни евакуирани от наводнени къщи край Благоевград

Скъсани диги и преливането на река Места станаха причина пътя гр. Хаджидимово – с. Блатска да пропадне на две места. Движението по него бе спряно, а безопасността на място се обезпечаваше от полицейски служители на РУ – Гоце Делчев. Движението на пътя от гр. Гоце Делчев за Доспат в района на с. Осина също бе спряно от образувано свлачище.

Шестима и доста животни евакуирани от наводнени къщи край Благоевград

Вследствие на обилните валежи от дъжд възникна свлачище на пътя за с. Смолево, община Якоруда на около 100 м от кръстовището с път II-84. Разкъсан бе участък от пътното платно. Незабавно са изпратени два екипа полицейски служители от Участък – Якоруда, които на място са обезопасили участъка и са оказали съдействие на служителите на община Якоруда. Установен е обходен маршрут от с. Смолево през с. Бел камен, с. Конарско, гр. Якоруда.

Срутени камъни от скат между селата Смолево и с. Черна Места станаха причина скална маса да падне и блъсне влаковата композиция на влака от Добринище за Септември. В резултат на удара вагон е дерайлирал и движението е спряно. Изпратен е екип от двама полицейски служители, които са установили причините и са обезопасили мястото. Оказано е съдействие на служителите на БДЖ – поделение Пловдив. С тежка техника, трасето е почистено и движението е възстановено.

Изцяло преустановено беше движението за гр. Гоце Делчев поради свличане на земна маса на път II 19 между селата Буково и Господинци.

Река Струма преля в района на селата Струма и Лебница и заля две оранжерии. Преливане на река Склавска в района на с. Ново Делчево стана причина за заливане на селскостопански имоти.

Свлачище между селата Хърсово и Враня частично затвори междуселски път. На място е изпратен полицейски патрул за регулиране на пътното движение.

Опасност от преливане на река Струма в района с. Струмяни и застрашаване на локален газопровод за оранжерии в гр. Кресна наложи изпращането на полицейски служители. Дигата е укрепена, но периодичното наблюдение на опасния участък от служители на ОДМВР – Благоевград продължава.

При инцидентите няма пострадали хора. Нанесени са материални щети.

Днес служителите на ОДМВР-Благоевград продължават дейността си по обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите, като създадената организация по места се инспектира лично от директора на дирекцията старши комисар Дойчин Дойчинов.