Потопът унищожил плажовете на Созопол

https://www.24chasa.bg/region/article/9410616 www.24chasa.bg
Проливните дъждове са накъсали на парчета плажната ивица.

Концесионерът пита властите откъде да вземе пясък да ги възстанови

Двата най-атрактивни плажа в Созопол - Централният и Харманите, са почти унищожени след проливните дъждове през последните дни. Пясъчните ивици силно пострадали и в момента приличат на лунен пейзаж.

"Положението е критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал, и за възстановяване на огромните количества отнети от морето. Това са солидни и непредвидени инвестиции, които ние сме принудени да осигурим в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон", заяви управителят на концесионната компания Кирил Спасов. Той е изпратил писма до министъра на туризма, РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол с искане да дадат експертно становище как да се възстановят плажовете. Концесионерът пита откъде да вземе пясък и иска разрешение за ползване на тежка техника.

На централния плаж, който се намира в старата част на града, дъждовете са отнесли по-голямата част от пясъка в морето и са сринали до основи преградната стена, разделяща ивицата от Морската градина. Харманите бил още по-увреден, тъй като били нанесени допълнително щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо в пясъка и изливащите се от тях води са накъсали на парчета ивицата.

"Това нямаше да се случи, ако имаше предпазни пясъчни диги. Валовете имат солидна защитна функция именно в подобни ситуации", коментира Спасов. И напомня, че е бил глобен наскоро заради изградените диги, срещу които се надигнаха созополлии.

"Затова считам, че в тази си дейност, за която бяхме несправедливо санкционирани, не сме извършили нарушение. Дали сега десетината протестиращи граждани ще помогнат на общината да изгради разрушената подпорна стена, която беше издигната преди години след унищожителна морска буря", язвително пита концесионерът. И е поискал от ресорните институции да спррат изливането на дъждовната вода на плажа и да проверят има ли неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в канализацията.