В Бургас продължава подмяната на стари печки с еко отопление

https://www.24chasa.bg/region/article/9410878 www.24chasa.bg
89 домакинства в Бургас вече ползват еко уреди за отопление.

В Бургас продължава подмяната на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на екологично гориво. В предстоящата основна фаза на проекта се предвижда да бъдат подменени отоплителните уреди в 1914 домакинства от Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник", съобщават от общинската администрация.

Кампанията за кандидатстване по програмата ще стартира следващите месеци, а преди нейното начало ще бъде обявено как ще се осъществява подаването на документи. 

До този момент Община Бургас реализира успешно пилотната фаза на проекта по Програма LIFE "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух". Бяха доставени и монтирани безплатно 74 отоплителни уреда, от които ще се ползват 89 бургаски домакинства. 8 от тях работят на газ, а 66 на пелети.

По този начин горенето на дърва и въглища в стари и амортизирани печки е преустановено и в атмосферата ще се изхвърлят много-по-малко фини прахови частици. Очакванията са тяхното количество да бъде намалено с 1200 кг. за една година, коментират общински експерти..