Проект за реконструкция и подмяна на ВиК-мрежата тръгва в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/9411130 www.24chasa.bg
Проект за реконструкция и подмяна на ВиК-мрежата тръгва в Русе

Обжалване на обществена поръчка за изпълнител го блокира с години, което забави и ремонта и преасфалтирането на уличната мрежа

В Русе започва мащабен ремонт на канализационната мрежа, възложител на който е местното ВиК дружество. Дейностите ще обхванат и кварталите Средна кула и Долапите. Обжалване на обществена поръчка за изпълнител блокира проекта с години, което забави и ремонта и преасфалтирането на уличната мрежа.

Още година преди края на мандата си, бившият кмет Пламен Стоилов бе уредил да изтегли кредит, с който общината да финансира преасфалтирането на уличната мрежа. Заради очакваните изкопни дейности и подмяната на тръби и канализация, обаче, Стоилов уреди отлагането на отпуснатите средства, докато не бъде извършен ВиК – ремонта. Ситуацията бе наследена от сегашния кмет Пенчо Милков, който също се принуди да отложи ремонта на уличната мрежа, докато не стане факт подмяната на ВиК. Междувременно, част от улиците на Русе са изпълнени с дълбоки дупки, които затрудняват шофирането по тях.

Едва след проекта на ВиК, ще може да се извърши и належащият вече ремонт на уличната мрежа. Администрацията на община Русе ще изисква от ВиК своевременна информация за графика и обходните маршрути, която ще бъде публикувана на сайта на общината. Въпреки че Община Русе не е възложител на проектите, тя е ангажирала ВиК инженер, който да бъде в постоянна връзка с дружеството за качеството и организацията на изпълнение. Контролът ще осигури безопасното придвижване на граждани и транспортни средства.

По информация от ВиК-Русе проектът в Средна кула и Долапите ще започне през март и трябва да приключи до средата на следващата година. За водния проект в централната градска част все още не е избран изпълнител поради обжалване на процедурата, обяви инж. Магдалина Илиева, заместник-кмет по Устройство на територията. През 2020 г. общинското предприятие “Комунални дейности” преасфалтира 14 улични участъка и паркинги в града, а 7 улици са с цялостно подменена асфалтова настилка, информира ресорният заместник-кмет Димитър Недев.

Директорът на “Комунални дейности” Митко Чокоев съобщи, че в настоящата година ще бъде сформирана група за ремонти на тротоарни настилки. Предстои и преасфалтиране на алеите в Парка на възрожденците. Общински екипи ще почистят и ремонтират гробниците около Пантеона на възрожденците и ще се монтира подходящо осветление. През 2021 г. ще бъдат започнати и изпълнени 7 обекта, свързани с благоустройството на Община Русе, а други 14 ще бъдат проектирани, обявиха още от общинската администрация.