Димитър Николов: ВиК да каже бързо къде ще подменя тръби, за да включим асфалтирането на улиците в бюджета

https://www.24chasa.bg/region/article/9411599 www.24chasa.bg

Кметът на Бургас Димитър Николов поиска от ВиК бързо да представи план за подмяна на тръби в Бургас, за да може да си направи сметката кои улици да ремонтира. Информацията била нужна, за да се предвиди финансов ресурс в Бюджет‘2021. Затова настоял пред областния управител Вълчо Чолаков спешно да свика заседание на ВиК асоциацията.

Практиката в Бургас е асфалтирането да става след подменена подземна инфраструктура, за да не се налага после разкопаването им и да се правят излишни харчове.

"В качеството ми на кмет винаги съм настоявал средствата, предвидени в бюджета за ремонт на улици, да бъдат изразходвани там, където е подменена подземната инфраструктура. Целесъобразно е в разчета за капиталови разходи да бъдат включени за подмяна на пътната настилка онези улици, в които ВиК операторът има готовност да подмени и/или ремонтира системите, които поддържа", каза кметът Николов. И обясни, че внася докладна в Общинския съвет за промяна в алгоритъма на взаимодействие между институциите, така че ВиК асоциацията да подава предварителна информация за планираните ремонти и инвестиции в Бургас, а не както досега след приемането на бюджета.

В списъка на община Бургас за спешен ремонт на настилката и тротоарите са улиците "Климент Охридски", "Ивайло", "Патриарх Евтимий", "Шейново", "Пробуда", "Македония", "Христо Фотев", "Цар Самуил", "Дебелт", "Мария Луиза", "Гладстон", "Цар Асен", "Оборище", "Асен Златаров", "Юрий Венелин", "Иван Богоров", "Странджа", "Екзарх Йосиф", "Митрополит Симеон", "Славянска", "Д-р. Нидер", "Индустриална", "Петко Задгорски", "Атанасовско езеро", "Константин Величков", "Перущица", "Шар планина" и "Одрин".

За тях кметството имало готовност да ги ремонтира и ще ги представи за приоритетни на общото събрание на регионалната ВиК асоциация, за да залегнат в годишния план на водното дружество.