И арменците в Пловдив разделени за избори на 4 април

https://www.24chasa.bg/region/article/9414184 www.24chasa.bg

Изненадан съм, че президентът насрочи парламентарните избори за 4 април, когато арменците и католиците в България ще посрещнат Великден. Това заяви пред 24plovdiv.bg Сахак Челъкян, председател на арменската революционна федерация в Пловдив, която е със 130-годишна история.

"Личното ми мнение е, че не е разумно от религиозно-етична гледна точка вотът да съвпада с такъв голям празник на две общности. От друга страна, не беше ли по-добре изборите да са при топло време, тъй като ще трябва да се стои навън при спазване на отстояние. Как примерно моят 93-годишен баща ще чака на опашка. В началото на април винаги е хладно", каза Челъкян. Според него арменците ще отидат да гласуват, но ще са са раздразнени. 

"Радев или пренебрегва част от общностите в страната, или не знае, че ги има. Ако е налице първата хипотеза, то той доказва, че не е президент на всички българи. Втората пък означава, че не разполага с компетентен екип, който да му обясни, че в България живеят също католици и арменци", посочи Челъкян.

Директорът на арменското училище в Пловдив Симон Тютелян пък смята, че няма проблем изборите да са на 4 април.

"Който се интересува от бъдещето на страната, ще гласува и ще изкара и празника. Изборите трябва да са час по-скоро", добави Тютелян.

Католиците от Раковски вече изразиха негодуванието си от съвпадането на вота с техния Великден и призоваха Румен Радев да смени датата.