Разкриват три нови кабинета за имунизация в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/9414350 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторът

Само 11 са новозаболелити в областта

През следващата седмица се предвижда да бъдат разкрити още три имунизационни кабинета в Русе. Те би трябвало да бъдат в ДКЦ-1, както и в два медицински центъра, а именно МЦ-1, по-известен като бившата Втора поликлиника, както и в „Медик Консулт“, намиращ се на ул. „Воден“ 6.

Освен в тези три кабинета, ваксинацията на медицинските лица ще се провежда и в останалите четири, намиращи в двете университетски болници „Канев“ и „Медика Русе“, Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, както и в многопрофилната болница в Бяла „Юлия Вревска“. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. В понеделник, 18-и януари, се очаква да пристигнат и още дози от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“, които ще се използват за реимунизация на 240 медици от региона. Така до края на другата седмица втора доза от ваксината ще получат 240 лекари, сестри, санитари и друг здравен персонал и на практика те ще се превърнат в първите от областта, при които процесът по ваксинацията ще е завършен.

Същевременно по-рано през деня в Регионалната здравна инспекция в Русе от базата на Българския червен кръст в Лозен пристигнаха множество предпазни средства.

През следващата седмица се очакват още няколко транша, като вече е създадена организация и още от днес започна разпределението на съответните санитарни консумативи в лечебните заведения от региона. През тази и другата седмица за здравните заведения в областта се очакват общо 1750 литра дезинфектант, като 780 литра от тях са за ръце, а останалите за различни видове повърхности. Предвидени са и около 4000 защитни облекла за еднократна употреба и към 600 за многократна.

Осигурени са и малко над 20 000 маски от различен клас. Очаква се и пристигането на повече от 40 000 калцуна и множество ръкавици, както и предпазни очила.

В същото време, почти три пъти повече са оздравелите отколкото заразените с COVID-19 в област Русе за последното денонощие. По данни на Регионалната здравна инспекция за изминалите 24 часа на територията на региона са установени 11 нови случая на коронавирусна инфекция, а оздравелите са 30. 9 от новите случаи са от най-голямата община, а именно Русе. По един новозаразен има и в общините Бяла и Две могили.

Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 7596, а преболедувалите 6708. Активните случаи са 482. Запазва се и тенденцията за сравнително по-малък брой намиращи се на болнично лечение в региона.

По последни данни към момента общо те са 145 души, като 27 от тях са в реанимация. Същевременно за последното денонощие са починали още двама мъже с положителен тест за коронавирус. Ръководството и екипът на Областната управа изказват съболезнования на роднините и близките на покойниците. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 406 на възраст между 27 и 98 години. 251 от тях са мъже, 155 са жени.