Трима сираци от Каспичан търсят помощ да останат заедно

https://www.24chasa.bg/region/article/9419142 www.24chasa.bg

На къде отиват след като завършат средното си образование възпитаниците от социалните институции?

Този въпрос с призив за помощ задава в социалните мрежи председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов.

“Сега е моментът да се замислим на къде отиват ничиите деца, отгледани в социалните институции в страната, които нямат дом, нямат близки и роднини и тепърва им предстои да се сблъскат сами с живота? Това е въпрос, който е важно месеци преди напускането им на социалния център да си зададем и да търсим отговори за да могат тези младежи и девойки да имат един по–успешен старт в самостоятелния им начин на живот”, пише Михайлов.

Стотици са примерите през годините на неуспелите момичета и момчета, които не могат да се реализират пълноценно. Националното сдружение на сираците в България в лицето на Слави Михайлов води интензивни разговори с ръководителите на Центрове за настаняване от семеен тип, които тепърва ще трябва да изпратят възпитаници, отглеждани и възпитавани в ръководените от тях институции.

Такъв е примерът и на 19 годишния младеж Огнян Михайлов от ЦНСТ „Слънце“ град Каспичан, обл. Шумен. Младежът през месец май ще завърши успешно средното си образование в СУ „Панайот Волов“ град Каспичан и след абитуриентския си бал ще трябва да напусне социалната институция.

От проведените разговори с Огнян разбираме, че той има желание сега докато е в ЦНСТ да завърши шофьорски курсове, което ще му даде възможност да бъде още по – успешен при намирането си на работа освен средното образование, което ще придобие.

Огромното желание на Огнян е да остане в Каспичан и там да се реализира. Причина за желанието му да остане в малкия град е средата, в която е отраснал и отгледан и това, че има по–малък брат и сестра, които също са настанени за отглеждане в Центъра за настаняване от семеен тип, където в момента пребивава, както и приятели и добра среда с която да общува.

Между Огнян и по–малките му брат и сестра има силна емоционална връзка и са привързани един към друг.

Слави Михайлов апелира към тези, които могат да помогнат със събирането на средства, необходими за започването на шофьорски курс на младежа сега, още докато е в социалния център.

Той се обръща и към община Каспичан с молба да окаже съдействие и подкрепа, чрез осигуряването на общинско жилище, където да живее Огнян Михайлов.

“Силно се надяваме момчето да започне работа в голямо предприятие в града за производство на фаянс за да може да посреща нуждите си като наем, режийни разходи, храна и най – важното да е близо до своите брат и сестра за да не се прекъсва силната емоционална връзка между тях. Имам уверението на екипа на центъра в лицето на директорката Виолета Иванова, че полагат неимоверни усилия момчето да не остане на улицата и от морална гледна точка ще му бъде оказана всякаква подкрепа според възможностите да може да има успешен старт в живота. Всеки, който може да помогне със средства на Огнян Михайлов за шофьорските курсове и за средства за първите стъпки в живота може да се свърже лично с Виолета Иванова на телефон 0895/706040”, апелира Михайлов.