В Русе отбелязват 800 години от създаването на Ивановския скален манастир

https://www.24chasa.bg/region/article/9420507 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторът

Почитат и първия български патриарх Йоаким

Днес от 8 часа сутринта в Катедралния храм „Св. Троица“ в Русе бе отслужено утринно богослужение, а след това и архиерейска света литургия лично от Русенския митрополит Наум. Поводът бе успението на първия български патриарх по времето на Йоан Асен Втори - Свети Йоаким I, чийто житейски път е оставил дълбока следа с доказан във времето принос за утвърждаването на националната идентичност и духовенство. Счита се, че благодарение на него страната ни се възвръща в лоното на православието.

Събитието е част от редица мероприятия, посветени на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. Основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, днес той привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В Русе отбелязват 800 години от създаването на Ивановския скален манастир

Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. „Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. През ХІV в. манастирът става средище на исихазма. От 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе.

До края на годината са планирани още множество разнообразни прояви. Сред тях са отслужването на литургии, провеждането на международна научна конференция с пленарни заседания във Велико Търново, пътуваща изложба, продукция на кратък документален филм за живота на св. Патриарх Йоаким I, издаване на пълната история на Ивановския скален манастир, валидизиране на серия от пощенски марки, посветени на годишнината и др. Събитийната програма се предвижда да обхване предимно градовете Русе, Велико Търново и София, където е просиял светецът. Проучват се възможностите и за провеждане на мероприятия в Атон, Европейския парламент и Генералния щаб на ЮНЕСКО в Париж. Председател на организационния комитет е директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, а членове са представители на Областна администрация Русе, Общините Иваново и Русе, Русенската Света митрополия, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Националната комисия за ЮНЕСКО, на Инициативния комитет, както и представители на медии.