Пловдивски полицай в ареста с 4-има бандити за фалшиви документи на чужденци (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9422557 www.24chasa.bg
Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев обяви подробности около разбития канал за фалшиви документи

Петима са арестувани след разбиване на канал за подправени документи на чужденци. Сред тях е дългогодишен служител на отдел "Миграция" в пловдивската полиция. Това обявиха на извънреден брифинг в града разследващите.

Фалшивите лични карти са били предоставяни на поданици на Турция, Албания и Тунис. С тях те са могли безпрепятствено да пътуват в страни от ЕС.

"В началото на м.г. бе получена оперативна информация за лица, които се занимават с изготвяне и разпространяване на неистински лични документи и карти за постоянно пребиваване. Стана ясно, че е замесен и служител на "Миграция". Веднага бе сформиран екип от полицаи и прокурори за разследване. В петък се стигна до реализация на самата операция", заяви шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. Претърсени са 15 адреса и 7 автомобила на територията на Пловдив, Ихтиман, Самоков и Карлово. Иззети са подправени лични документи и карти за постоянно пребиваване. Имало и дипломи за завършено образование и квалификация. В едно от обискираните жилища е открито оръжие. Установява се дали е законно притежавано. Намерени са и знаци на прокуратурата, ГД БОП и МВР, както и машина за изготвяне на подправени документи.

"Създадената схема е имало стройна организация. Фалшифицираните документи са с изключително високо качество", каза наблюдаващият прокурор Светослава Пенчева.

Задържаните съучастници на служителя на "Миграция" са на възраст от 44 до 66 г. и са от Пловдив, Карлово, Ихтиман и Самоков. Те имат криминални прояви, свързани с подправяне на документи.

При опит да преминат границата на ГКПП "Дунав мост" за заловени двама граждани на Турция и Тунис с подправени документи.

"Служителят на "Миграция" е предоставял номера на валидни, вече издадени лични документи, които са се използвали за подправените", коментира шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" Стефан Банков.

Районният прокурор Чавдар Грошев уточни, че арестуваните са подпомагали чужденците срещу определено заплащане - около 15 000 лева. Вземали големи суми и в евро.