Започнаха бързите тестове на 3000 учители в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9426564 www.24chasa.bg
107 учители от Английската гимназия в Пловдив ще се тестват за три дни.

Започна масовото тестване на 3000 учители от 52-те общински училища в Пловдив. Изследванията са безплатни и доброволни за педагогическия персонал. 

„Днес с антигенните тестове се изследваха 12 учители от Руската гимназия, аз минах първа. Нямаме нито един положителна проба за COVID-19. Процесът върви нормално“, съобщи пред „24 часа“ директорът Вихра Ерамян.

По план в елитното училище ще се тестват 84 специалисти в рамките на четири дни. „Масовото изследване е много добро решение, тъй като ще получим информация за реалната картина. Ще се успокоят както учителите, така и учениците и родителите“, добави тя.

В Английската гимназия също започна тестването на 107-те преподаватели и възпитатели.

„Направихме график, по който изследвания се правят през десет минути. Ще ни отнеме три дни“, съобщи  директорът Николай Радев.

Разписанието за тестовете е съобразено с учебните занятия на учителите.

„Не ми е много ясно защо масовото тестване се провежда точно сега при положение, че ние не сме на училище. Беше по-добре да се направи в навечерието на реалното започване на присъствени учебните занятия.  Най-малкото, ако има някой, който в момента е болен и си води часовете онлайн, след две седмици вече няма да бъде заразен и ще може тръгне на училище“, смята Радев.

Той самият е решил твърдо да се ваксинира при първа възможност и призовава и останалите учители да го направят. „Надявам се колкото се може повече колеги да се ваксинират, за да не се налага да се изследваме периодично“, посочи директорът.

Досега 40 на сто от преподавателите в Руската и Английската гимназия са заявили желание да се ваксинират.

„Аз също предпочитам, тъй като ще мога да общувам по-спокойно с колегите, учениците и родителите. Няма да се притеснявам непрекъснато, че мога да заразя някого или мен да ме заразят“, смята Вихра Ерамян.