Спад на заразени - режат 387 ковид легла в Пловдив и областта

https://www.24chasa.bg/region/article/9429324 www.24chasa.bg
Медицинският щаб при областния управител реши да редуцира леглата за коронавирус.

В момента на интензивно лечение са 36 души, от които 21 интубирани

Да се намалят леглата за лечение на Ковид-19 в Пловдив и региона, реши Медицинският щаб при областния управител Дани Каназирева. Причината е спадът за заболеваемостта. Пловдив отдавна е извън червената зона, изтъкнаха специалистите. Затова прецениха, че терапевтичните легла се намаляват от 1056 на 687, а интензивните - от 103 на 85. Така общо се редуцират 387 места за настаняване.

Заболеваемостта към днешна дата е 106,5 на 100 000, като за периода от 14 януари се запазва под 120 на 100 000 души. През последния месец се наблюдавало значително намаляване на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ.

„Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават ковид легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ - от 99 на брой, те ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено“, подчерта Каназирева. По думите й, ако се установи ново покачване на заразата, леглата за часове ще бъдат възстановени.

„Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла, защото и да намаляват общо случаите, процентът на болните с усложнения не се променя“, допълни областният управител. В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.

За да се гарантира лечението в областта, се запазват и ковид-отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137.

„Целият Медицински щаб се надяваме ситуацията да остане такава, каквато е в момента и заболеваемостта да продължи да спада. Така постепенно ще се възобнови лечебната дейност в отделенията, трансформирани в ковид. Здравната система получи глътка въздух и в момента го няма огромния натиск, какъвто бе през ноември и началото на декември. Най-важно е обаче, всеки един човек да има отговорност първо към собственото си здраве и на второ място, спазвайки мерките, да пази като себе си, така и другите, призова Каназирева.