Русенец, осъден 2 пъти в Австрия, ще изтърпи присъдата си в България

https://www.24chasa.bg/region/article/9430745 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Русенец, осъден два пъти в Австрия, ще търпи наказанието си в България. Състав на Окръжен съд – Русе призна и допусна изпълнение на две съдебни решения, поради което 39-годишният И. Ж. ще изтърпи оставащите му почти две години от наказанието лишаване от свобода в български затвор.

Районният съд за наказателни дела във Виена е осъдил русенеца два пъти. С първата присъда, влязла в сила на 20 януари 2020 г., русенецът е бил признат за виновен в това, че в периода 2016 г. до юни 2019 г. е осъществил престъплението трафик на хора, умишлено набиране, транспортиране, вкл. през границата на страната, приемане, подслоняване, вербуване, предлагане и даване на друг на хора.

Той е извършил това в съучастие с още трима, с цел сексуална експлоатация и използване за извършване на наказателни деяния – просия и злоупотреба със социални фондове в Австрия, отнемане на личните документи, чрез използване на насилие, вкл. побой и изтезания, изнудване и заплахи. В един от случаите се стигнало дори до изваждане на единственото око на един от трафикираните, отвличане, възползване от състояние на безизходица, оставане без подслон и психично заболяване на лицата“.

За така описаните в присъдата деяния съдът е наложил на И. Ж. наказание от 1096 дни лишаване от свобода. С втората присъда, влязла в законна сила на 08 април 2020 г., българският гражданин е бил осъден за това, че на 6 септември 2018 г. е използвал чуждестранен фалшив публичен документ – свидетелство за правоуправление, на което е придаден вид, че е на негово име. Наложено му е било наказание 183 дни лишаване от свобода. Поради заявено желание на осъденото лице да изтърпи присъдите в родината си, където съпругата му била тежко болна и в съответствие с европейското законодателство, Австрия е поискала признаване и изпълнение на съдебните актове, така че наложените наказания лишаване от свобода да се изтърпят в България.

И. Ж. се намира в Австрия и е заявил съгласието си настоящото производство пред Окръжен съд - Русе да се проведе без негово участие с назначен служебен защитник. След като се запозна с материалите по делото съдът счете искането за основателно и допусна изпълнение на двете съдебни решения на Районен съд Виена, като зачете изтърпените от русенеца до 23.09.2020 г. 468 дни лишаване от свобода. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.