Скали се срутиха върху депото за отпадъци край Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/9434312 www.24chasa.bg
Румен Томов СНИМКА: Архив

Срутване на скална маса е компрометирала навес при депото за отпадъци край Благоевград, каза на пресконференция днес кметът на общината Румен Томов. Навесът не е част от самото съоръжение, подчерта той, цитиран от БТА. 

По целия скален масив над депото обаче има постоянно срутвания. В момента се проектира изграждане на подпорна стена, за да може скалните обрушвания да не компрометират депото. Направено е искане за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при Министерски съвет, с което да бъде изградена подпорна стена, посочи Румен Томов.

Друг проблемен участък на територията на общината са свлачищни процеси над пътя за благоевградския парк "Бачиново" и местността "Бодрост", беше посочено на пресконференцията. По продължението му има няколко компрометирани участъка с различни параметри, засегнати са и дървета в тях, както и по-големи скални блокове. Някои са падали дори на пътя, посочи доцентът по инженерна геология и геотехника Кирил Ангелов, който е извършил оглед на място. Пътят, започва непосредствено до скалата, без тротоар или укрепителна стена, което създава предпоставка за инциденти при нови обрушвания, каза още доц. Ангелов.

Предстои да бъде направен проект за обезопасяването му. За целта ще са необходими сериозни средства за изграждане на подпорна стена и други съоръжения. Финансиране отново ще се търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, каза кметът на Благоевград.