Рибари от Поморие протестират срещу създаване на мидена ферма

https://www.24chasa.bg/region/article/9436730 www.24chasa.bg

Рибари от Поморие протестират срещу инвестиционни намерения за създаване на мидена ферма в морския ареал, защото ще попречи на риболова на 500-те им риболовни лодки, предаде Нова тв.

Създаването на тази ферма било съгласувано с Военноморските сили и всички закони. Защо не съгласуваха това намерение за мидена ферма с общинската администрация на Поморие, питат местните.

Рибарите настояват инвеститорите да потърсят друго място. "Ако ни вземат мястото към Ахелой, където ловим чернокоп и паламуд, ни връзват ръцете", сподели рибар пред камерите на Нова тв. Ако има такава ферма там, рибарите няма да могат да изкарат мрежите си при ловене на риба, защото ще се закачат за специалните въжета, на които се отглеждат черните миди.

Според местната власт такова инвестиционно намерение не създава никакви ползи, а обратното - пречи да се развива туризмът, защото в бъдещата зона е включен целият градски плаж на Поморие. Освен това в зоната се пазят ценни видове риби - калкан, попчета, паламуд, чернокоп. Това е поминъкът на поморийци и ще бъде пагубно за тях.

В Приморско и Равда въжетата са се скъсали и мидените ферми ги няма.