Условна присъда за Атанас, погубил съпругата си на пътя край Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9437288 www.24chasa.bg

Варненският окръжен съд призна за виновен 68-годишния Петър Й. , за това, че като водач на автомобил нарушил правилата за движение и причинил пътно произшествие, в което загинала съпругата му.

Чрез защитника си 68-годишния мъж поиска разглеждане на делото по съкратената процедура с признаване на всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.
Окръжен съд – Варна го призна за виновен в това, че на 29.08.2016 г. на път в посока Аксаково - Албена, на 1200 метра преди Чатал чешма, при управление на лек автомобил „Тойота ярис“ Петър Й. изгубил контрола върху управлението на автомобила и се блъснал странично в крайпътно дърво. По този начин причинил по непредпазливост смъртта на 66-годишната си съпруга, която пътувала с него.
Семейството било планирало почивка в курортен комплекс „Албена“. Пътят бил видимо влажен, като съдебно –техническата експертиза показала, че автомобилът се е движел с 64,65 км/ч. Навлизайки в дълъг ляв завой в близост до Чатал чешма водачът на „Тойота ярис“ изгубил контрол над автомобила. В следствие на удара в крайпътното дърво, се наложило екип на пожарната, за да извади пътничката, която в
следствие на нанесените тежки травми, починала на път за болницата.
Петър Й. е роден в с. Крушовене, обл. Плевен, неосъждан, вдовец, пенсионер.
Съдебният състав на Варненския окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага с сизпитателен срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в сила. Петър Й. е лишен от правото да
управлява моторни превозни средства за срок от 2 години.
Той следва да плати и направените по делото разноски в размер на 2328,77 лв. в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР – Варна, както и сума в размер на 1011,28 лв. в полза на Държавата, по сметка на ВОС. Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна в 15- дневен срок от днес.