Отличиха Антоанета и Борислав, спасили майка и син, давещи се в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9437375 www.24chasa.bg
Антоанета Зидарова и Борислав Борисов се притекли на помощ на давещите се майка и син, който влезли в канала да вадят лабрадора си.

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова, спасили с риск за живота си майка и син от удавяне в Гребната база в Пловдив, станаха посланици на доброто. Зам.-кметът Пламен Райчев им връчи грамоти.

На 15 декември м.г., докато Борислав и Антоанета се разхождат в ранния следобед около канала, виждат как двама души в опит да извадят лабрадора си от ледените води, се подхлъзват и падат. Оказва се, че 30-годишният мъж не можел да плува.
"Обзе го паника и започна да потъва. След като стигнах до него, се успокои и лека-полека го извадих на брега. След това помогнах и на майка му, както и на кучето, докато Тони съдействаше от брега", разказа Борисов. Той е роден във Видин и казва, че често се е "давил на брега на Дунава" и не за първи път спасява хора.

"Беше човешка реакция – съвсем естествено е да се притечеш на помощ. Дори не разбрахме как са ни открили от общината", допълни Антоанета.

Райчев обясни, че много са се постарали, за да ги намерят и отличат. "Често сме обладани от недоволство, а доброто трудно се забелязва. Вие имате големи сърца, благородни и безкористни сте. Вие сте добрият пример, който трябва да бъде отличен", каза зам.-кметът. И връчи грамотите от името на градоначалника Здравко Димитров. Райчев подари и нов мобилен телефон на Борислав, защото неговият се повредил при скока във водата.

Антоанета е завършила юридическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ и работи в областта на наказателното право. Преподава йога, дихателни техники и медитация към фондация. Тя е родом от Крумовград, но от 20 години живее и работи в Пловдив. Нейният девиз е "Вяра в доброто".

Борислав е учил в Националната спортна академия със специалност физиотерапия. Роден е във Видин, живее и работи в София, но от една година любовта го води в Пловдив. Сега работи като холистичен терапевт в Пловдив. "Благодарност към живота" е неговото кредо, което изповядва.

Зам.-кметът Пламен Райчев припомни, че през декември служители на "Жилфонд" и общинска охрана регистрираха нарастване на опасните инциденти на Гребната база. Само за 20 дни 13 души бяха паднали по невнимание в ледените води. Те са бяха спасени благодарение на бързата намеса на общинска охрана, работниците от „Жилфонд“ и притеклите се на помощ граждани. За щастие всички пострадали са се разминали само с леко измръзване и уплаха.

Общината призовава пловдивчани и гости на града да бъдат внимателни, когато се разхождат или спортуват около Гребния канал. Да не си правят опасни селфита на ръба на чашата на водното съоръжение, нито да се разхождат в опасна близост до водата.

От „Жилфонд“ са поставили и поддържат 134 табели около целия канал, с които се забранява плуването и скачането във водата, риболовът, качването върху понтоните. Има и предупреждения за опасен отвесен наклон, както и за стръмен и хлъзгав бряг. Също така е забранено да се разхождат кучета без повод.