Отменят общественото обсъждане утре за подземния паркинг в центъра на Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/9438554 www.24chasa.bg
Притесненията на противниците на паркинга са, че градинката на хотел "България" в центъра на Бургас ще бъде унищожена.

Инвеститорът не бил готов

Отменя се насроченото за утре от сдружение "Граждани Бургас" обществено обсъждане за изграждане на подземен паркинг под градинката до хотел "България". Причината е, че инвеститорът е отказал да участва в него с довода, че за толкова кратко време не бил готов да представи проекта в детайли. И посочил като вероятна дата първата половина на февруари.

"За да има ефективност общественото обсъждане, което вие планирате да направите и с цел да има достатъчно информация относно инвестиционното намерение „Предложение за изграждане на подземен и надземен паркинг и благоустрояване на прилежащите пешеходни зони пред западната и северната фасади на хотел „България“, град Бургас“ предвиждаме да запознаем, както Вас, така и бургаската общественост с посочените от Вас детайли. Но времето не ни позволява подобна експресна реакция. Мястото и начинът на провеждане ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка в страната. Искрено се надяваме ситуацията да позволява свободен достъп и среща на живо", бил онтговорът от страна на инвеститорите до организаторите.

Срещу проекта за подземен паркинг се надигна голямо недоволство в Бургас като опасенията са, че суперцентърът ще бъде разкопан и ще се унищожи емблематичната градинка до хотела. Освен това щял да попречи и на туристическия сезон през лятото и да застраши арменската църква в съседство, казват противниците на проекта.

"От доводите, които инвеститорът е посочил в приложената кореспонденция, разбираме, че той реално не е готов за истинско такова. Освен че това негово заявление ни учудва, то със сигурност не спомага за промяна на общественото мнение, показващо липсата на подкрепа и съмнения относно изпълнението и нуждата от този проект. Този негов отказ и признание за липса на готовност само ни доказва, че предишното „обществено обсъждане“ е било по-скоро проформа и с надеждата, че ще се проведе при липса на заинтересованост и обществен отзвук", отвърнаха от "Граждани Бургас". И призоваха общината да качи на страницата си цялата информация, свързана с проекта на частния инвеститор, която е постъпила при тях. От досега публикуваното ставало ясно, че разполага само с идеен проект и параметрите, информация за видовете и количеството на възстановената растителност, ако градинката бъде разкопана, както и подробни хидроложки проучвания. В общинския съвет също не била постъпила официална информация от инвеститора за подземния паркинг.