Превръщат в хоспис Старата болница във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9442794 www.24chasa.bg
Д-р Стефан Филев СНИМКА: Авторката

Хоспис или отделение за терминални грижи да бъде разкрито в Старата болница във Велико Търново след преместването на сега базираните там отделения на стационара. Тази идея лансира шефът на областната болница д-р Стефан Филев. До юни трябва да е готов новият корпус към База 1, който след десетилетия чакане, ще обедини всички болнични структури в модерен медицински комплекс.

"Стара болница като се освободи, планираме да бъде изградена една структура, от която има нужда обществеността във Великотърновски регион - хоспис или отделение да терминални грижи, зависи от начина на финансиране на тази дейност. Това е голям социален проблем на близките на такива хора с терминален стадий на онкологични заболявания, с пациенти които искат особен тип грижи", обясни д-р Филев.

От години се случва помощ в Спешно отделение на стационара да търсят хора в тежко състояние заради последни стадии на рак. Те няма как да бъдат отпратени от лечебното заведение и се налага тяхната хоспитализация, а грижите често остават за сметка на болницата.

"Трудна е издръжката на един пациент с терапия и да бъде платен хосписа. Опорочава се идеята по този начин. Трябва да има ясно финансиране", смята директорът на областната болница.

В област Велико Търново в момента функционира само един регистриран хоспис. Той се намира в Елена и е с капацитет 25 места, посочиха от РЗИ.