Пукнатина в тръбата във варненското езеро предизвика теч на отпадни води

https://www.24chasa.bg/region/article/9447164 www.24chasa.bg

Пукнатина в прословутата тръба положена на дъното на варненското езеро предизвиква водни проблеми на цял квартал в морския град. За намаления дебит на водата, а на много места и изцяло сухи чешми алармираха жители на квартал "Аспарухово" . По този повод от пресцентъра на Община Варна коментираха, че причина за проблема е компроментиране на тръбопровода във варненското езеро.  

"Във връзка с получено уведомление от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г., в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“, същия ден Община Варна е разпоредила на фирма "Хидроремонт ИГ"; ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението.

Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото - на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.
Днес, 25.01.2021 г., е получено уведомление от „Хидроремонт ИГ“ ООД, че при огледа е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.
От „Хидроремонт ИГ“ ООД заявяват готовност при благоприятни метеорологични условия да извършат необходимия ремонт на тръбопровода за своя сметка в рамките на 2 работни дни. Община Варна е уведомила за случая РИОСВ - Варна, „ВиК-
Варна“, Областна управа - Варна", съобщават от пресцентъра на Община Варна.