Бургас гласува декларация срещу фалшивите новини, поводът - подземния паркинг до "България"

https://www.24chasa.bg/region/article/9450200 www.24chasa.bg

Общинският съвет в Бургас гласува декларация срещу фалшивите новини, които се разпространяват за общината. Решението бе прието по предложение на общинския съветник Георги Дракалиев по повод тиражираните напоследък в социалната мрежа твърдения, че местната администрация се готви да разреши на собствениците на хотел "България" да разрушат част от историческия център на Бургас, изграждайки подземен паркинг под градинката до Часовника. Според вносителя на докладната подобни измислици се използвали за политически цели преди изборите.

"Общинският съвет обикновено не коментира измислици, но тази невероятна лъжа минава всякакви граници. Нищо такова не се готви да направи Община Бургас. Има искане от страна на собственика на хотела за изграждане на подземен паркинг под градинката на хотела. На Общински експертен съвет по устройство на територията е представен идеен проект, по който има положително становище, защото отговаря на законовите изисквания, но този експертен съвет не е органът, който да взема решения за реализирането на такива проекти. Такива решения са само и единствено в правомощията на Общинския съвет, а до този момент в деловодството не е постъпило нищо по този въпрос. Единствено кандидат инвеститорът е провел онлайн обществено обсъждане и е завил, че ще проведе ново", се казва в декларацията.

Твърде обстоятелственият й текст предизвика оживени дебати, но накрая бе приета с 36 гласа.

"Ако някой се чуства засегнат, има си ред да се търсят правата по законов път. Нека да не правим преглед на печата, общинският съвет не е мястото, където трябва да се дебатира всяка една новина по медиите", заяви Константин Ба'ийски от СЕК.

"С тази декларация казваме едва ли не, че всяка новина по темата ще е фалшива. Времето ще покаже каква е истината по темата", включи се и Живко Табаков от ДБГ.

"Не трябва да стоим безучастни към новия информационен вирус, каквито са фалшивите новини. В крайна сметка нашата кауза е да търсим истината, само тогава можем да бъдем свободни", заяви Веселин Пренеров от ГЕРБ.