Изпращат 5000 подписа до премиера за обезопасяване на Присовските завои

https://www.24chasa.bg/region/article/9454466 www.24chasa.bg
Една от десетките катастрофи в участъка
Една от десетките катастрофи в участъка СНИМКА: Архив

Близо 5000 подписа за обезопасяване на рискови завои на южния вход на Велико Търново събраха жители на градчетата Дебелец, Килифарево и още 13 населени места, които ежедневно преминават критичния участък. Познатите като Присовски завои са част от международния път Русе-Свиленград и единствената връзка с Прохода на републиката и Шипка. Денонощно оттам преминават хиляди автомобили и тирове. Участъкът обаче е тесен, с опасни криви и обратни виражи, които стават предпоставка за множество катастрофи. Само за последните няколко месеца са станали 50 пътни произшествия, казват инициаторите на подписката. Предстои тя да бъде внесена в МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура", ще бъде изпратена също до премиера и в Народното събрание.

"Страх ни е да преминаваме през участъка, който е и международна връзка на Европа с Турция и Азия. Въпрос на късмет е дали ще минеш благополучно през Присовските завои", коментира Иван Георгиев от Дебелец.

Автоиструкторът Даниел Маринов припомни, че през 2017 г. им обещали, че ще се предприеме реконструкция на трасето, но вече 4 г. няма никакви действия. "Докато се случи грандиозния проект за изправяне на завоите, искаме обезопасяване с шумна маркировка, бягащи светлини, намаляване на скоростта. Международните шофьори най-вече трябва да бъдат принудени да карат по-бавно", категоричен е той.

От инициативния комитет, предупреждават, че имат готовност да блокират пътя, ако отново не бъдат чути.