Зимата затвори Добричка област още по обяд

https://www.24chasa.bg/region/article/9454627 www.24chasa.bg
Снимка: Фейсбук

Във връзка с усложнената зимна обстановка, продължаващия снеговалеж и силен вятър от Областното пътно управление още по обяд въвеждоха ограничения в движението по републиканската пътна мрежа. Временно за движение на всички видове превозни средства е затворен учaстъкът от републикански път I-9 в участъка Дуранкулак-Оброчище. Затворени за движение за всички видове превозни средства са и участъци от второкласната републиканска пътна мрежа по път II-71 Добрич – Оброчище, и II-29 – Добрич – Генерал Тошево. И на други пътни участъци има въведени ограничения – забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т – по път II-71 Добрич – Силистра, който впоследствие беше затворен за всички превозни средства, и в участъка по II-29 – Добрич – Варна.

Препоръката на АПИ и МВР е да се пътува при необходимост с подготвени автомобили за движение при зимни условия.

Силният вятър и снегонавяванията създахоха проблеми по пътищата в Добричка област. Преди обяд имаше закъсали леки и товарни автомобили в общините Балчик и Ген. Тошево. Най-рано беше затовроен пътят Балчик-Албена. Между селата Стражица и Храброво ималше и закъсали автомобили в сутрешните часове, както и между Балчик и Оброчище – път, който е от републиканската пътна мрежа. С нарушено електрозахранване са били десет села в община Добричка – Полк. Иваново, Славеево, Пчелино, Батово, Прилеп, Одърци, Медово, Долина, Ново Ботево и с. Бенковски. Водоснабдяването е нормално.

Зимен пейзаж от Добрич Снимка: Фейсбук/Марияна Станева
Зимен пейзаж от Добрич Снимка: Фейсбук/Марияна Станева

По график се обслужват пациентите на периодична хемодиализа в болницата в Добрич.

Имаше много закъсали автомобили по пътя Добрич – Генерал Тошево, най-вече в района на село Стефан Караджа. В Ген. Тошево тировете се отбиват на тир-паркинг в града, до почистване на пътищата и успокояване на ситуацията. Няма населени места без ток и вода. Патронажната грижа на територията на общината обслужва нормално.
Във всички общини учениците, които са на присъствено обучение, са били извозени да училищата.

Сериозен проблем със закъсали автомобили имаше кръговото на изхода от Добрич за Генерал Тошево. Движението е било блокирано от повече от час, заради закъсали автомобили и камион. В снежния капан са попаднали снегорин и линейка.

Снегопочистваща техника е успяла около 12 ч. да освободи участъка и движението да бъде възобновено. Полицейски автомобил временно ограничаваше движението в този участък.

В Добричка област снеговалежът и силният вятър продължават и към 14 ч. Снежната покривка на различни места по обяд беще от 5 до 20 см, но преспите, както обикновено, са над метър.