Имунизацията срещу коронавируса в Добрич вече става в три кабинета

https://www.24chasa.bg/region/article/9455104 www.24chasa.bg
Covid-19

30 медицински лица в област Добрич са с напълно завършен цикъл – прием на две дози, на ваксина срещу COVID-19 -съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова Ангелова, като добави, че от 26 януари вече работят имунизационни кабинети и в двата диагностично-консултативни центъра в Добрич, освен този в РЗИ. От началото на имунизационната кампания до сега РЗИ-Добрич, е получила 163 флакона от ваксините, което е 917 дози. Използваните до вторник дози за поставяне на първа и втора игла са 605 дози или 111 флакона. 345 медицински лица са с първи прием и има осигурени дози и за втори прием на ваксината - заяви д-р Ангелова. „Ще има нова доставка, така че няма притеснение за недостиг на ваксина. Още 12 медицински лица са заявили желание да бъдат ваксинирани, но засега те изчакват нова доставка на ваксини”, каза д-р Ангелова.

През следващата седмица в област Добрич ще започне втората фаза от имунизационния план срещу коронавирус - съобщи още д-р Ангелова. „Към момента заявилите желание са общо около 132 лица в областта – 40 са персонал в заведения, предлагащи социални услуги, а други 93 лица са потребители. Държа да отбележа, че това не е окончателна бройка, числата са динамични, като всеки ден може да се промени“ – коментира д-р Ангелова. Тя добави, че в момента здравната инспекция провежда трето периодично изследване с бързи антигенни тестове на заетите и потребителите на социални услуги в областта, което трябва да приключи до края на седмицата. От направените досега проби може да се каже, че епидемичната обстановка е спокойна в заведенията, предлагащи социални услуги, обобщи тя..

До 4 февруари трябва да приключи проверката с бързи антигенни тестове в сферата на образованието. Тестването се извършва от медицинските специалисти в училищата, които на 22 януари т.г. са преминали обучение от специалистите в РЗИ за боравене с тестовете и отчитане на резултатите, каза д-р Ангелова. Тя добави, че на територията на областта училищата са общо 73 на брой, като до вчера тестване е извършено в 27 училища, но ненавсякъде е приключило. Към момента общо 614 души, заети в сферата на образованието, са заявили желание да бюдат ваксинирани – 513 лица педагогически персонал, и 128 – непедагогически персонал, като във всеки един момент могат да бъдат записани и други желаещи.