Вятърът разкъса и “шапките” на позлатените кубета във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9455164 www.24chasa.bg
Снимки: Валентина Чернева

Силният леден вятър, който бушува от часове във Варна успя да разкъса и опаковката на кубетата на Катедралния храм във Варна, които в момента се реставрират, научи “24 часа”. Закрепените на специално скеле, “шапки” са разкъсани, а остатъците издават ужасяващ шум, освен това всеки момент може и покритието да излети, с такъв сигнал се оплака на дежурния в общината притеснена варненка.

Всяка от защитните опаковки е изработена от специален промазан винил, за чието закрепване към скелето алпинисти са ползвали 550 метра специален конец и повече от километър въже. Въпреки това пораженията са налице.

Покритията са сложени за да поддържат постоянна температура в работния процес. Очакваше се до дни позлатените кубета да блеснат с новия си блясък. Стойността на цялостния ремонт се изчислява на около 3 млн. лв., като част от средствата са осигурени от държавата - 300 000 лв.

Вятърът разкъса и “шапките” на позлатените кубета във Варна

Още толкова средства за ремонта на покрива и куполите ще бъдат вложени и от хазната на Община Варна, заяви преди време варненският и великопреславски митрополит Йоан.

Вятърът разкъса и “шапките” на позлатените кубета във Варна