3 месеца лишаване от свобода условно за мъж, подал фалшив сигнал за бомба

https://www.24chasa.bg/region/article/9456850 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Районен съд – Лом одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Лом и защитата на подсъдимия Г. П. И., за наказание 3 месеца „Лишаване от свобода“ условно за подаден от него фалшив сигнал за поставено взривно устройство на Централна ж. п. гара – София.

През месец август 2020 г. 37-годишният Г. П. И. се прибрал в България от работа във Федерална Република Германия и поискал да види роденото му наскоро внуче в Лом. Поради проблеми с осигуряването на нормална семейна среда за отглеждане на детето обаче то било поставено под грижите на социалните служби и дядото разбрал, че не може да го вземе в дома си. Недоволен от това и след злоупотреба с алкохол, Г. П. И. се обадил от мобилния си телефон на Единния европейски телефон за спешни и аварийни обаждания 112 и съобщил, че на Централна ж. п. гара в столицата има поставена бомба.

Служители на МВР блокирали района на гарата и започнали претърсване на сградата и околностите й за взривно устройство. Започнало и издирване на подалия сигнал за подготвен терористичен акт и след няколко часа пазители на реда открили Г. П. И. и го задържали. При разпита му станало ясно, че сигналът за бомба е фалшив и срещу мъжа било образувано досъдебно производство за престъпление против реда и общественото спокойствие, което се наказва според закона с до 2 години затвор. Пред съда Г. П. И. - с начално образование - грамотен, безработен и осъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за 3 месеца „Лишаване от свобода“ , отложени с 3 години изпитателен срок.

Веществените доказателства по делото - мобилен телефон марка „Хауей“ и СИМ карта се отнемат в полза на държавата.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.