Магистрати с дарение срещу ковид в УМБАЛ-Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/9458163 www.24chasa.bg

Магистрати дариха на Плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски" апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус. Средствата за закупуването на апарата са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България. Благородната инициатива е подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.

Прокурор Владимир Николов и следовател Цвятко Камбуров връчиха в четвъртък дарението на директора на болницата доц. д-р Цветан Луканов, дм.

Дареното автоматизирано устройство е от най-ново поколение на германска компания и осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма - почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма. Освен за събиране на плазма, апаратът служи за лечение на някои хематологични заболявания и системни автоимунни заболявания, обясниха специалисти.